Home Mozaik Dan riječkog grba i zastave

Dan riječkog grba i zastave

158
0

Na današnji dan prije 363 godinu, Rijeka je dobila svoj grb iz čijih boja je proizišla i povijesna trobojnica. Povijesni grb grada Rijeke temelji se na grbu koji je dodijelio hrvatski kralj i austrijski car Leopold I. 6. lipnja 1659. U crvenom ovalnom štitu desnom nogom.

Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana car Leopold I. izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami tadašnji stanovnici grada. Prema toj povelji grb je opisan na sljedeći način: Stojeći na stijeni dvoglavi crni orao uzdignutih krila obiju glava gledajući u lijevo sa zlatnim kljunovima i nogama i crvenim jezicima, lijevom nogom drži vrč prirodne boje iz kojeg se obilno izlijeva voda koja se razlijeva oko stijene. Iznad orla je austrijska carska i hrvatska kraljevska kruna s dvjema plavim vrpcama koje vise vodoravno iz nje. Ispod štita je vrpca s natpisom “INDEFICIENTER” (nepresušan). U službenoj uporabi je inačica grba bez krune i natpisa Indeficienter budući su odbijeni mišljenjem ministarstva Uprave iz 1998.

Od 8.lipnja 2020. godine riječka trobojnica postala je svečana gradska zastava te će se od tada stalno vijori na Trgu riječke rezolucije.

Previous articleKina ima atomski plan: Nuklearne projektile lansirati će sa superbrzih vlakova!
Next articleNjih troje su u vezi i kažu da nisu ljubomorni, ali ipak svi zajedno idu doktoru na terapiju! (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here