Home Vijesti Danas je vrhunac toplinskog vala!

Danas je vrhunac toplinskog vala!

221
0
92d64181 4bad 42a6 b1cd 0100b7443b49
DHMZ

Danas nas očekuje djelomice ili pretežno sunčano i vruće vrijeme, s vrhuncem toplinskog vala koji je zahvatio naše područje. Temperature će dosegnuti između 35 i 40°C, stvarajući iznimno vruće uvjete.

Večernji pljuskovi i grmljavina

Prema večernjim satima i tijekom noći u unutrašnjosti se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji bi ponegdje mogli biti i jače izraženi. Vjetar će uglavnom biti slab, povremeno do umjeren jugozapadni, dok će na Jadranu prevladavati sjeverozapadni vjetar.

Preporuke za vruće dane

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i povećan unos tekućine kako bi se izbjegle moguće zdravstvene tegobe uzrokovane visokim temperaturama.

Upozorenja Meteoalarma

Upozorenja Meteoalarma na snazi su za cijelu Hrvatsku. Unutrašnjost Dalmacije i Dalmacija su pod crvenim upozorenjem pa se tamo očekuju temperature više od 39°C. Ostali dijelovi Hrvatske su pod narančastim upozorenjem, gdje se očekuju temperature preko 35-36°C, ali su moguća i jaka grmljavinska nevremena.

Saharski pijesak nad Hrvatskom

Nad Hrvatskom je i velika količina saharskog pijeska, kojeg će danas biti više nego jučer, dodatno otežavajući uvjete za disanje i boravak na otvorenom.

Prognoza za sutra

Sutra će u unutrašnjosti prevladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme. Očekuju se mjestimični pljuskovi praćeni grmljavinom, koji bi ponegdje mogli biti i izraženiji, osobito u noćnim satima i tijekom drugog dijela dana. Najviše će zahvatiti središnje i istočne predjele zemlje.

Sunčanije na Jadranu

Na Jadranu će vrijeme biti sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi na sjevernom dijelu obale. Vjetar će povremeno biti umjeren sjeveroistočni, dok će na Jadranu puhati sjeverozapadni vjetar, koji će poslijepodne povremeno biti i jak.

Temperature zraka

Jutarnje temperature zraka kretat će se između 18 i 23°C, dok će na obali i otocima biti toplije, između 23 i 28°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 30 do 35°C, dok će u Gorskoj Hrvatskoj biti nešto niža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here