Home Vijesti Davor Štern u 3.maj doveo Nijemce zainteresirane za suradnju

Davor Štern u 3.maj doveo Nijemce zainteresirane za suradnju

929
0

U riječkom 3. maju jučer je bilo prilično dinamično – u škveru su se gotovo istodobno našli Davor Štern sa skupinom poslovnih ljudi iz Njemačke i predstavnici kanadske brodarske kompanije. I dok su Kanađani stigli ispitati mogućnosti i uvjete pod kojima bi 3. maj dovršio gradnju putničko-teretnog broda Bella Desgagnes, gotovo dovršene novogradnje iz Kraljevice koju čeka stečaj, Štern je u 3 .maj stigao, neslužbeno se doznaje, kao savjetnik predstavnika njemačke grupacije zainteresirane za poslovnu suradnju. Pojedinosti susreta nisu se mogle doznati pa se i ne zna o kojim je mogućim poslovima riječ, no svaki je posao dobrodošao jer je škveru u ovome trenutku najvažnije osigurati zaposlenost kapaciteta, važnije i od privatizacije.

U brodogradilištu, nakon najava da su ih u privatizaciji spremni preuzeti domaći fondovi za gospodarski razvoj, očekuju da se i njihovi predstavnici pojave u škveru kako bi napravili dubinsko snimanje, no, iako je bilo najava o dolasku i samog Borislava Škegre, još se nitko nije pojavio. Za metalce, većinski sindikat u 3. maju, fondovi su prihvatljivi jedino ako zajamče opstojnost djelatnosti i zaposlenost, a Vladi su poslali zahtjev da ubrza proces privatizacije i do 22. lipnja riješi vlasnička pitanja jer zbog otezanja 3. maj gubi poziciju na tržištu. Zaprijetili su i sindikalnim akcijama napominjući da su u “stanju pripravnosti”.

– Najveći je problem nedostatak posla, pozivamo upravu i NO da osiguraju nove ugovore i zaposle kapacitete jer bez toga će dijelovi proizvodnje stati – upozorio je povjerenik metalaca Juraj Šoljić.

Od prvog potpredsjednika Vlade R. Čačića trećemajci su dobili garantno pismo kao dodatnu podršku nastojanjima da zaposle kapacitete, a koje bi trebalo biti jamstvo potencijalnim naručiteljima da će brodovi čiju gradnju ugovore sa 3. majem biti i sagrađeni.(večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here