Vijesti

Demetlika: Klub IDS-a, PGS-a i RI-a neće podržati lex LNG

Demetlika: Klub IDS-a, PGS-a i RI-a neće podržati lex LNG

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je naveo da se radi o zakonu koji treba omogućiti ubrzanu izgradnju spornog projekta plutajućeg LNG terminala pored Omišlja na otoku Krku koji je naišao na izuzetno veliki otpor od strane lokalne zajednice.
– Mogu reći da se ponavlja priča kao s Agrokorom jer vidimo da je i prilikom donošenja ovog Zakona izostala javna i transparentna komunikacija s lokalnom samoupravom i zainteresiranom javnošću. Kako protumačiti neuvažavanje važećih prostornih planova općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, neuvažavanje jednoglasno izglasanih Odluka skupštine Primorsko-goranske županije, kao i vijeća svih JLS-a s otoka Krka kojom su se izjasnili protiv ovog projekta, kazao je Demetlika.
Time se grubo krši i Europska povelja o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.
– Zašto se uvijek dovodimo u situaciju da važne probleme ne rješavamo sustavno i dugoročno i u suradnji sa lokalnom i regionalnom samoupravom, nego uvijek im se nameću rješenja na silu, brzopleto, kratkoročno i zapravo samo odgađamo postojeće, a i stvaramo nove probleme, naglasio je Demetlika.
Saborski zastupnik IDS-a smatra vrlo upitnim da će do izgradnje kopnenog terminala uopće doći te je istaknuo kako nije logično projekt započeti najprije s fazom koja obuhvaća plutajući terminal, a tek onda s kopnenim terminalom za koji već postoji lokacijska dozvola.
Osim toga, Demetlika smatra jako lošim što se kao plutajući terminal izabrao brod star gotovo 40 godina koji zasigurno predstavlja dodatnu opasnost za okoliš te se zapitao nije li se mogao pronaći brod novijeg datuma proizvodnje.
– Mi smo u našem Klubu zabrinuti kakve će učinke ovaj projekt imati na okoliš te razvoj turizma na Sjevernom Jadranu. Naime, otok Krk kao i cijela regija nastoji se brendirati kao poželjna turistička destinacija, no pitanje je u kojoj mjeri će to biti moguće ukoliko dođe do realizacije ovog projekta.
Podsjećam da Hrvatska godišnje od turizma ostvaruje milijarde eura prihoda i taj novac je rezultat između ostalog i našeg očuvanog okoliša, čistog mora, naravno i truda naših turističkih djelatnika, što nam svima nameće obvezu da se ponašamo odgovorno i da ne ugrozimo ono od čega živimo.
Iz svih navedenih razloga mi u Klubu IDS-a, PGS-a i RI-a ne možemo podržati predloženi zakon, zaključio je Demetlika.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.