Home Vijesti DHMZ izdao posebno upozorenje. Stižu jako zahlađenje, tuča, olujni vjetar….

DHMZ izdao posebno upozorenje. Stižu jako zahlađenje, tuča, olujni vjetar….

106
0

DHMZ je izdao posebno priopćenje kojim najavljuje značajnu promjenu vremena idućih dana.

“I sljedeći tjedan stiže nam jaka promjena vremena i naglo zahlađenje, slično kao što je bilo krajem veljače. Razlika je ipak u tome da ožujak već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine.

Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja, što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje.

Već u subotu 25. ožujka preko Hrvatske će se premjestiti frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine”, piše DHMZ.

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji.

“Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Uz zahlađenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje – vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača”, dodaju.

Slika 3. Prognoza ECMWF modela za visinu snježnog pokrivača (cm) za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 3 UTC
U nedjelju je potrebno izdvojiti jako jugo na Jadranu. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru.

U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega.

S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje.

Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja. Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka.

Previous articlePostoji li život nakon smrti? Čovjeka kojeg su vratili iz mrtvih opisao što se dogodilo kada je izdahnuo
Next articleHZJZ upozorio o opasnom virusu koji ubija u 88% slučajeva: ima potencijal izazvati pandemiju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here