Home Biznis Dioki grupa objavila izmijenjeni plan restrukturiranja

Dioki grupa objavila izmijenjeni plan restrukturiranja

3889
0

dioki2Dioki grupa objavila je na Zagrebačkoj burzi izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je dio predstečajne nagodbe za Dioki i Dina Petrokemiju, a u kojoj su ukupne tražbine vjerovnika Dioki grupe utvrđene u iznosu od 1,79 milijardi kuna.

Plan predviđa povezivanje sa strateškim partnerom to jest Crodux plinom u kojem se ta tvrtka obvezuje na isporuku sirovina potrebnih za proizvodnju polistirena, a Dioki grupa na preradu.

Plan financijskog restrukturiranja, kako se navodi, usklađen je s prijedlogom strateškog investitora Crodux plin “u onoj mjeri u kojoj je to bilo moguće obzirom na zakonske odredbe koje uređuju postupak predstečajne nagodbe”.

Strateški partner upoznat je s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona te se obvezao odmah po dogovoru vjerovnika u ovom postupku pokrenuti proizvodnju, a pritom se obvezao osigurati obrtna sredstva za pokretanje i nastavak proizvodnje. Ukupan iznos obrtnih sredstava za Dioki i Dinu iznosio bi 27 milijuna eura –

15 milijuna za Dinu, 10 milijuna za Dioki te 2 milijuna eura za troškove pokretanja proizvodnje za oba društva, navodi se u planu.

Planom financijskog restrukturiranja predviđen je otpis svih redovnih i zateznih kamata, kao i ostalih troškova i naknada vezanih uz naplatu potraživanja vjerovnika. Tako bi ukupna razina obveza bila smanjena za 176,4 milijuna kuna.

Predviđen je i otpis duga, odnosno smanjenje glavnice potraživanja vjerovnika, a riječ je o ukupno 359,4 milijuna kuna.

Predlaže se i prodaja imovine koja nije potrebna za obavljanje redovnog poslovanja. Dio te imovine čine udjeli u društvu Ćuf d.o.o. Omišalj, koji su vlasništvo povezanih društava Dina-Petrokemija i Adriaoil.

Ćuf d.o.o. je vlasnik zemljišta u Omišlju predviđenog za izgradnju LNG terminala, a kako se radi o nekretnini bitnoj za ostvarenje strateških interesa Republike Hrvatske, Vlada je početkom kolovoza prošle godine zadužila ministarstva gospodarstva i financija da pristupe pripremi transakcije kupoprodaje društva Ćuf d.o.o. Hrvatskoj elektroprivredi, podsjeća se u planu.

Ideja je da se tom kupoprodajom namiri dug Dioki Grupe Hypo Grupi kao založnom vjerovniku od 23,5 milijuna kao i radničkih potraživanja društava Dina-Petrokemija i Dioki. Ukupna potraživanja radnika s danom 14. ožujka su, kako se navodi, iznosila 61,5 milijuna kuna.

Planom je predviđena i konverzija cjelokupne glavnice potraživanja HEP grupe i Zagrebačke banke, u ukupnom iznosu od 153,67 milijuna kuna, u kapital.

Predlaže se i odgoda dospjelosti obveza u ukupnom iznosu od 138,1 milijuna kuna, kao i niz drugih mjera.

Plan operativnog restrukturiranja predviđa nastavak poslovanja postrojenja za proizvodnju polistirena te postrojenja za proizvodnju ekspandirajućeg polistirena na zagrebačkom Žitnjaku.

Plan predviđa da u ovoj godini zaposlenih bude 118 (63 proizvodnih, 55 neproizvodnih), a u idućoj 132.

U izmijenjenom se planu najavljuje i da bi u procesu restrukturiranja glavna skupština trebala donijeti odluke najprije o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala (smanjenjem nominalne vrijednosti dionice s 240 na 100 kuna po dionici), sa 970,1 milijun kuna na 404,2 milijuna kuna, a nakon toga o povećanju temeljnom kapitala pretvaranjem tražbina vjerovnika u temeljni kapital u ukupnoj vrijednosti 153,67 milijuna kuna, nakon čega bi temeljni kapital iznosio 557,9 milijuna kuna.

Prihvate li vjerovnici predloženi plan, nakon provedbe financijskog restrukturiranja promijenila bi se i vlasnička struktura Diokija te bi, prema podacima koji se iznose, većinski vlasnik postao Crodux plin koji bi imao udjel od 55 posto, 17,45 posto dionica imali bi mali dioničari, a s dokapitalizacijom bi u vlasničku strukturu ušli i HEP grupa s udjelom od 15,35 posto te Zagrebačka banka sa 12,20 posto. (business.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here