Home Vijesti Diokijeva Dina Omišlju dužna 2 milijuna kuna!

Diokijeva Dina Omišlju dužna 2 milijuna kuna!

2124
1

Mala općina Omišalj u borbi koja liči na sraz Davida i Golijata, pokušava utjerati dug od moćne Dioki grupe. Diokijeva Dina Omišlju već 10 mjeseci nije platila komunalnu naknadu ni spomeničku rentu, koje čine oko 5 posto općinskog proračuna. Načelnik općine Tomo Sparožić šikaniranje Uprave Diokija tumači željom Roberta Ježića da umjesto njega postavi nekog iz HDZ-a.


Robert Ježić, vlasnik Diokija

Umjesto da se ugleda u odličan primjer obostrano korisne suradnje velikih kompanija i predstavnika gradova Huelva i Palos de la Frontera na čijim su zemljištima smještene rafinerija i LNG terminal, Diokijeva Dina u Omišlju već deset mjeseci općini Omišalj nije platila komunalnu naknadu ni spomeničku rentu. No taj dug je tek dodatni razlog rastućeg nezadovoljstva Omišljana odnosom uprave i vlasnika Diokija Roberta Ježića prema njima. Omišljani mogu samo žaliti što nisu u poziciji spomenutih španjolskih gradova koje financiranjem lokalnih potreba, barem donekle nastoje obeštetiti za to što su im nagrdile okoliš i smanjile cijene nekretnina.

Dinin dug za komunalnu naknadu dosad je premašio milijun i pol kuna, što je oko pet posto ovogodišnjeg proračuna, a pridodati treba i 350.000 kuna neplaćene spomeničke rente što je za business.hr potvrdio načelnik općine Omišalj Tomislav Sparožić.

Na iznos rješenja za komunalnu naknadu, koja za ovu godinu iznosi 1,8 milijuna kuna,  Dina se žalila, no žalba je odbijena. U općini, koja bi mogla pokrenuti ovrhu nadaju se mirnom rješenju, odnosno da će taj, za njih veliki novac, ipak uskoro sjesti na račun.

Dina je i prije kasnila s uplatama i po četiri mjeseca, ali sada se kašnjenje oteglo na deset mjeseci. Istodobno, Janaf koji kod Omišlja ima svoj terminal svoje obaveze uredno podmiruje. Priča o neplaćanju obaveza lokalnoj zajednici je tim zanimljivija ako se zna da je Dioki tvrtka čiji će godišnji prihod možda biti veći od tri milijarde kuna. Ona je ove godine preuzela Novi list, a u planu ima i velike investicije na Krku za što su im, prema dostupnim podacima, banke osigurale više od 60 milijuna eura. Nije, dakle, riječ o tome da Dioki ne može, već da očito ne želi podmiriti obaveze. prema informacijama dnevnika business.hr, čini se da je riječ o inatu Zdenka beloševića i Lea Dolezila, koji su naložili odugovlačenje s plaćanjem.


Fulfinum, arheološko nalazište prve kategorije

Što pak misli o omišaljskim spomenicima, Belošević je svojedobno prema riječima omišaljskog načelnika obrazložio izjaviom da ”nije svako mjesto gdje se bodul pomokri spomenik kulture”. Međutim, na području na kojem je Dina ostaci su rimskog grada Fulfinuma, arheološkog nalazišta prve kategorije, a sve fizičke osobe koje obavljaju djelatnost na tom području dužne su plaćati spomeničku rentu.

 – Dina nas šikanira. Najradije bi da nema ni mene ni Omišlja. Smeta im što sam nezavisan, pa zbog toga sa svima imam problema, kaže načelnik Sparožić koji je kao nezavisni kandidat pobijedio na lokalnim izborima 2005. godine. No, ‘Robi’ (Robert Ježić), je kaže, njime nezadovoljan i na njegovu bi mjestu rađe vidio HDZ-ovca.

1 COMMENT

  1. Spomenicka renta je nista drugo nego legalna pljacka poduzetnika.
    Svi novci ionako zavrsavaju u ZG (provjereno),spomenicka renta,kome,cemu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here