Home Vijesti Dizel i benzinci zabranjeni u centru od 2025.: ovako će izgledati grad...

Dizel i benzinci zabranjeni u centru od 2025.: ovako će izgledati grad budućnosti

357
2
pexels life of pix 7674
Foto: Pexel

Brojni su gradovi koji su proveli – ili su u procesu toga – posebne planove za rješavanje problema onečišćenja zraka

Budućnost bez benzinskih ili dizelskih automobila u središtu grada za značajno smanjenje zagađenja, uključujući buku. Nije potrebno gledati predaleko da biste vidjeli ovaj scenarij u stvarnosti: počevši od 2025., zapravo, 20 blokova najužeg dijela Stockholma – gdje se nalazi financijska i komercijalna četvrt – bit će dostupno samo električnim vozilima.

U prvim mjesecima 2025. će se razmotriti mogućnost daljnjeg proširenja ograničavanja i uključivanja drugih dijelova grada, prenosi The Guardian.

Kako funkcionira zabrana i koje su iznimke

Lars Stromgren, zadužen za transport, je objavio odluku. Stockholm je prvi grad koji će reći ‘ne’ dizelu i benzinu. Stromgen izjavljuje: «Danas, zrak Stockholma može biti štetan i uzrokovati plućne bolesti djece, čak izazvati preranu smrt.

Postoji potreba za uklanjanjem štetnih plinova koji proizlaze iz benzinskih i dizel automobila. Zbog toga ćemo predstaviti najambiciozniji projekt ikada koji će imati zone s nultom emisijom.”

Postoje brojni gradovi koji su proveli – ili su u procesu toga – posebne planove za rješavanje problema zagađenja zraka, ali Stockholm je bez sumnje poduzeo najduži korak od ostalih. Pariz, Atena i Madrid jednostavno su zabranili dizelske automobile, dok London ima sustav kazni za motore s unutarnjim izgaranjem koji najviše zagađuju okoliš.

Iznimke uvijek postoje

Lars Stromgren, naime, naglašava da dok u većini slučajeva određene vrste vozila i dalje cirkuliraju (u najboljem slučaju uzrokujući dobivanje kazne), Stockholmski model izravno zabranjuje promet tih vozila. Potom dodaje: „Odabrali smo područje gdje ima najviše pješaka i biciklista, koji su svakodnevno u najvećem riziku od udisanja onečišćenog zraka. Nadalje, to je dio grada koji ugošćuje tvrtke koje su najviše okrenute budućnosti, stoga spremne voditi tranziciju prema održivoj budućnosti.”

U svakom slučaju, postoje iznimke od pravila koje nalaže isključivo električne automobile: moći će kružiti veći kombiji i kamioni s hibridnim motorima, a njima se pridodaju vozila hitne pomoći i policija, kao i automobili čiji putnici imaju dokumentirani invaliditet.

2 COMMENTS

  1. Kad narod shvati da on sam odlučuje a ne politička mafija, stvari će se promijeniti. Samo nažalost bojim se da je mozak većini ispran buljenjem u ekrane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here