Home Vijesti Dječja paraliza u Londonu: ‘Moguće da je virus mutirao i postao opasan’

Dječja paraliza u Londonu: ‘Moguće da je virus mutirao i postao opasan’

116
0
Many people infected with polio don't show any symptoms. Some become temporarily paralyzed; for others, it's permanent. In 1952, the polio epidemic reached a peak in U.S.: almost 58,000 reported cases and more than 3,000 deaths.

Nakon što je virus otkriven u uzorcima iz kanalizacije u Londonu, svoj djeci u dobi od jedne do devet godina koja žive na tom području bit će ponuđeno cjepivo protiv dječje paralize.

Hitna kampanja imunizacije trebala bi osigurati da gotovo milijun djece primi cjepivo, uključujući i onu koja su se već cijepila. Liječnici opće prakse će u sljedećih mjesec dana kontaktirati roditelje i skrbnike mališana koji žive u tom gradu.

Dječja paraliza se u Velikoj Britaniji donedavno smatrala “bolešću iz prošlosti”. Zaraza je 1950-ih bila česta u Europi, ali je nakon programa cijepljenja većinom uspješno iskorijenjena. Britanija je zadnji slučaj dječje paralize imala 2003. godine.

Međutim, sada se stvar zakomplicirala jer su otkriveni uzorci povezani s cjepivom protiv dječje paralize koje se koristi u drugim zemljama. Naime, u dijelovima svijeta gdje ta bolest nije iskorijenjena koristi se oralno cjepivo protiv te bolesti koje je sigurno, ali u sebi sadrži živi virus.

A brojni uzorci iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Beckton u Newhamu u istočnom Londonu bili su između veljače i svibnja pozitivni na virus dječje paralize koji je izveden iz cjepiva (VDPV), piše BBC.

VDPV je soj oslabljenog virusa koji je sastavni dio oralnog cjepiva protiv dječje paralize (OPV), a s vremenom se može promijeniti i početi ponašati kao onaj prirodni. To znači da može mutirati i evoluirati te potencijalno ponovno izazvati pojavu dječje paralize.

Britanska zdravstvena agencija (UKHSA) navodi da je većina otkrivenih uzoraka u Londonu sadržavala siguran oblik cjepiva protiv dječje paralize, ali da je nekoliko njih imalo virus koji je dovoljno mutirao da postane opasan. Stoga su stručnjaci Odbora za cijepljenje i imunizaciju preporučili hitnu kampanju docjepljivanja za djecu od jedne do devet godina.

Kampanja ima dvostruki cilj: želi smanjiti rizik da se neko dijete zarazi virusom i poboljšati razinu kolektivnog imuniteta kako bi se virus teže širio. Liječnici će djeci ponuditi inaktivirano cjepivo, odnosno ono koje sadrži “mrtvi” virus i od kojeg nema opasnosti od širenja. Ovo je oblik cjepiva protiv dječje paralize koji Ujedinjeno Kraljevstvo koristi od 2004. godine.

Uzorci otkriveni u londonskim otpadnim vodama povezani su s onima koji su pronađeni u Jeruzalemu, Izraelu i državi New York u SAD-u, gdje je mlađa odrasla osoba dobila paralizu.

“Razumijem da su roditelji zabrinuti zbog otkrivanja virusa dječje paralize u Londonu, no za sada nikome nije dijagnosticirana ova bolest te je rizik za širu populaciju nizak”, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Steve Barclay.

“Polio u male djece je često blag. Simptomi, koji počinju 3 do 5 dana nakon infekcije, uključuju opće loše osjećanje, lagano povišenje temperature, glavobolju, grlobolju i povraćanje. Dijete se obično oporavi za 24 do 72 sata. Značajnija bolest vjerojatnija je u starije djece i odraslih”, piše MSD.

“Simptomi, koji se obično pojave 7 do 14 dana nakon infekcije, uključuju povišenu temperaturu, jaku glavobolju, zakočenu šiju i leđa i duboku mišićnu bol. Ponekad se u pojedinim područjima kože javljaju čudni osjeti, poput trnaca ili neobične osjetljivosti na bol. Zavisno od toga u kojem su dijelu mozga i kralješnične moždine patološke promjene, bolest se može zaustaviti ili napredovati do slabosti ili kljenuti u nekim mišićima”, dodaje.

“Najteža komplikacija polija jest paraliza. Ponekad je zahvaćen dio mozga odgovoran za disanje, što uzrokuje slabost ili kljenut dišnih mišića. Tijekom epidemija 1940-ih i 1950-ih zbog te komplikacije počela su se koristiti željezna pluća, glomazni mehanički uređaj koji je pomagao pri disanju. Danas je smrt od polija rijetka”, navodi MSD.

Previous articleNetko se jutros popeo na 340 metara visok dimnjak Plomina u Istri
Next articleU teškoj prometnoj nesreći kod Njivica poginula jedna osoba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here