Home Vijesti Do kada će antički mozaik kod Kosog tornja ostati skriven pod betonom?

Do kada će antički mozaik kod Kosog tornja ostati skriven pod betonom?

2164
0
Foto: Radio Rijeka

O kasnoantičkome mozaiku na Trgu pul Vele Crikve i o zgradi Municipija u Rijeci bilo je riječi na današnjoj sjednici Odbora za kulturu Grada Rijeke, a na inicijativu vijećnika Liste za Rijeku Predraga Miletića.

Miletić smatra da mozaik, pronađen prije više od deset godina, konačno mora ugledati svjetlo dana i postati turistička atrakcija, umjesto što je prekriven betonom.

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da konzervatori ni u kojem slučaju ne žele da se mozaik uništi, pa pregovori i istraživanja traju već godinama. Krajem idućeg mjeseca konačno će svi elaborati biti gotovi, pa ćemo vidjeti što dalje, rekla je ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić. Gradske vlasti po ovom pitanju ističu i nedostatak stručnjaka za mozaike u Hrvatskoj i tešku komunikaciju s konzervatorima.

Miletić je zatražio da se po tom pitanju organizira sastanak gradonačelnika i ministrice kulture te da se stručnjaci potraže u Italiji budući da je u Akvileji najveći antički mozaik u Europi koji je konzerviran iako se nalazi na močvarnom terenu te je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Furlanije. Ovi prijedlozi su usvojeni i kao stav Odbora za kulturu.

Prijedlog Predraga Miletića da se prostor Municipija prenamijeni za potrebe Grada Rijeke, a da se na Trgu Riječke rezolucije konačno zabrani parkiranje.

Miletić smatra da je sadašnja funkcija zgrade Municipija neadekvatna te da bi se stara gradska vijećnica trebala preurediti i koristiti u protokolarne svrhe ali i kao muzej posvećen riječkim gradonačelnicima. Ostatak prostora mogle bi koristiti gradske službe koje koriste neadekvatne prostorije. Skrenuta je pažnja na trenutni izgled Municipija gdje je fasada dotrajala te su na njoj postavljeni klima uređaji. Pokrenuta je inicijativa i za povratak kamene skulpture riječkog orla koja je nasilno skinuta 30-tih godina prošlog stoljeća te obnovu spomen ploče koja se nalazi na fasadi. Također, postavila bi se i spomen ploča Ciotti, najuspješnijem riječkom gradonačelniku. Prijedlozi su proslijeđeni Uredu grada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here