Home Biznis Dolar najniži u 11 godina

Dolar najniži u 11 godina

67
0

Euro je danas na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u 15 mjeseci, poduprt očekivanjima da će Europska središnja banka nastaviti podizati razinu kamatnjaka u eurozoni, dok je dolar pritisnula kriza u pregovorima o američkom proračunu. Euro je prema dolaru ojačao 0,8 posto na 1,4413 dolara. Bio je na dobitku i prema jenu, poskočivši 1,2 posto i dosegnuvši najvišu razinu u 11 mjeseci od 122,96 jena.

Dolar je također bio u plusu prema jenu, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 85,28 jena.

ECB je jučer prvi put u više od dvije godine podigao kamanjake s rekordno niske razine od jedan posto, na 1,25 posto, a predsjednik Jean-Claude Trichet signalizirao je i da je banka po potrebi spremna učiniti to ponovo.

“Trichetova konferencija za novinstvo bila je neutralna i navela nas je na zaključak da će banka postupno podizati kamatnjake, možda za po četvrtinu postotnog boda svako tromjesečje”, rekao je Jon Wetreich iz Brown Brothers Harrimana.

Dolar je pak potonuo na najnižu razinu od prosinca 1999. prema košarici valuta dok Bijela kuća i Kongres nastoje prevladati krizu u pregovorima o proračunu kako bi spriječili prekid rada državne uprave do postizanja dogovora između suprotstavljenih političkih strana.

Ulagači, zavedeni mogućnošću većih prinosa budući da je oporavak cijena dionica i roba potaknuo njihov apetit za rizikom, pogurnuli su istodobno australski dolar na novu najvišu razinu u 29 godina prema američkom imenjaku, prodajući jen, valutu niskih prinosa. Tako se australskim dolarom trgovalo po 1,0544 američkih dolara.

“U tijeku je rasprodaja dolara, posebno prema valutama s povoljnim prinosima”, ocjenjuje valutni strateg SEB-a u Stockholmu Carl Hammer. (business.hr)

Previous articleStudentski piknik studenata Filozofskog fakulteta
Next articleScoria: Igračima treba samopouzdanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here