Vijesti

Dr.sc. Jasna Arrigoni o amandmanu Liste za Rijeku na gradski proračun: Poticanjem darovite djece društvu stvaramo dodanu vrijednost

Dr.sc. Jasna Arrigoni o amandmanu Liste za Rijeku na gradski proračun: Poticanjem darovite djece društvu stvaramo dodanu vrijednost

U Listi za Rijeku je danas predstavljen model poticanja sposobnosti darovite djece koji bi u konačnici mogao obuhvatiti tisuću učenika riječkih osnovnih škola i koji će sstranka predložiti za uvrštenje u gradski proračun za 2019. godinu.
Predsjednik Liste za Rijeku Danka Švorinića u ovim aktivnostima vidi svrhu bavljenja politikom odnosno realizacijom programa za koje je ta stranka dobila povjerenje na izborima. To su prije svega kvalitetnije obrazovanje i poticanje izvrsnosti, poticanje poduzetništva, promocija riječkog identiteta i zaštita svih manjinskih skupina.
– Iako su javnosti bile najzanimljivije naše inicijative vezane uz riječki identitet, činjenica je da smo u ovom mandatu najviše napravili na polju obrazovanja poput izjednačavanje sve vrtićke djece u Rijeci bez obzira na vlasnika vrtića, podizanje prihodovnog praga za subvenciju udžbenika ili povratak nagrada za najuspješnije učenike i njihove mentore.
Članica savjeta Liste za Rijeku i predsjednica Centra za poticanje darovitosti dr.sc Jasna Arrigoni istaknula je kako svako kvalitetno obrazovanje prepoznaje svakog svog pojedinca, njegove mogućnosti i potencijal osiguravajući mu da ostvari sve svoje potencijale i na taj način društvu stvori dodanu vrijednost.

Ne želimo školstvo koje forsira osrednjost

Predloženi model bi obuhvatio sve odgojno-obrazovne ustanove u gradu kako bi se na sustavniji način brinulo o potencijalno darovitoj populaciji. Na razini grada Rijeke formirao bi se stručni tim ili razvio centar koji će koordinirati sve aktivnosti i programe, a svaka odgojno-obrazovna institucija bi osigurala djelatnika kao koordinatora za darovite. Osigurala bi se stručna pomoć pri školama, izradili individualizirani programi za potencijalno darovitu djecu te primjenjivali obogaćeni programi unutar institucija u okviru redovne nastave u školama. Model osigurava permanentno stručno usavršavanje za djelatnike u sustavu, podršku roditeljima, suradnju s drugim institucijama kao i povezivanje sa ustanovama i gradovima u Europi koji provode slične programe.
– Ne želimo školstvo koje forsira osrednjost. Rijeka je prije 20 godina bila predvodnik aktivnosti na polju poticanja darovitosti ali su se one godinama razvodnile pa su nas u ovom trenutku prestigle Varaždinska i splitska županija te grad Osijek. Ovom inicijativom želimo Rijeku dovesti u red gradova koji istinski prepoznaju nove vrijednostii stvore kvalitetnije obrazovanje gdje će se djeca lakše pripremiti i suočiti sa svim novinama koje budućnost nosi, zaključila je Arrigoni.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Riječke profesorica odgovorila svima koji podržavaju profesora Franju: Djeca su naše ogledalo i posljedica, a ne neprijatelji

spDecember 17, 2018

Rekorder vikenda napuhao 3,22 promila, najveća izmjerena brzina 115,6 km/h

spDecember 17, 2018

Jovanoviću prelasci SDP-ovaca Bandiću ‘gadljivi do bola’

spDecember 15, 2018

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.