Home Vijesti Drama uoči konstituiranja Gradskog vijeća: Obersnel nudio koaliciju i HDZ-u!

Drama uoči konstituiranja Gradskog vijeća: Obersnel nudio koaliciju i HDZ-u!

2512
1
Članovi oporbene koordinacije na posljednjem dogovoru dan uoči konstituiranja Gradskog viječa

SDP-ov gubitak Gradskog vijeća i dalje je tema dana u gradu na Rječini. Situacija u kojoj je SDP izgubio većinu u gradskom predstavničkom tijelu dogodila se zapravo prvi puta u povijesti demokracije u Rijeci, a sve je započelo izbornim debaklom SDP-ove koalicije koja je na izborima 21.svibnja zajedno ostvarila tek 15 mandata, daleko ispod planirane većine koja iznosi 19 vijećnika. Dok se fokus javnosti preselio na drugi krug izbora za gradonačelnika, krenuli su međusobni razgovori ‘svi sa svima’ kojima se nastojalo doći do dogovora oko većine i konstituiranja riječkog parlamenta. Kako bi lakše oponirali SDP-ovoj koaliciji i HDZ-u koji je na izborima dobio 7 vijećnika, pregovarački blok ili ‘koordinaciju’ je formiralo 11 vijećnika izabranih s listi AM-ŽZ, Liste za Rijeku, Mosta i HNS-a. Nakon drugog kruga izbora podršku su dobili i od 4 vijećnika izabranih s NL Hrvoja Burića s čime su se po broju vijećnika izjednačili sa SDP-ovom koalicijom.

Kako nijedna opcija nije bila blizu većine, a većina manjih stranaka nije htjela u koaliciju sa SDP-om i HDZ-om, iz ‘koordinacije’ su objema stranama ponudili kompromisni prijedlog. Predsjednika vijeća bi dala ‘koordinacija’ prema principu rotacije gdje bi prvog predsjednika dala Akcija mladih, a zatim Lista za Rijeku, Most te HNS. Mjesta dopredsjednika i predsjednika dva najvažnija odbora ravnopravno bi podijelili SDP i HDZ kao dvije pojedinačno najveće stranke s po sedam vijećnika. Radna tijela Gradskog vijeća podijelila bi se između SDP-ove koalicije, oporbene koordinacije i HDZ-a po principu 2:2:1 što je u potpunosti odgovaralo rezultatima izbora preslikanih na vijećničke mandate. Kako se primicala konstituirajuća sjednica, činilo se da je dogovor sve izvjesniji. U HDZ-u su odustali od kandidature svog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, a i u SDP-u su pristali na ovu matematiku uz uvjet da dobiju manjinskog dopredsjednika vijeća što su namijenili Oskaru Skerbecu kao kompenzaciju za obećano, ali na izborima izgubljeno mjesto predsjednika. I SDP i HDZ su od predstavnika koordinacije tražili neku vrstu pisanog sporazuma ali su odbijeni s obrazloženjem da razgovori o programu mogu uslijediti tek nakon konstituiranja vijeća. Bila je to ponuda koja je nudila častan izlaz svima. Oporbena koordinacija je dobila nadzor nad procedurom u mjestu predsjednika vijeća, HDZ participaciju u predstavničkoj vlasti, a SDP i Obersnel barem privid u javnosti da nisu izgubljeni izbori za predstavničko tijelo.

Obrat dan uoči konstituiranja i Obersnelov ultimatum

Međutim, do obrata je došlo samo 20-tak sati uoči sjednice kada su na popodnevni sastanak u SDP pozvani predstavnici oporbene koordinacije. Na sastanku na kojem su oporbu predstavljali Tihomir Čordašev i Zvonimir Peranić, a drugu stranu predstavnici gotovo svih stranaka SDP-ove koalicije, Obersnel je ultimativno zatražio potpisivanje koalicijskog sporazuma kao glavnog uvjeta za podršku kandidatu Akcije mladih za predsjednika Gradskog vijeća. Ukoliko sporazuma ne bude, zaprijetio je opstrukcijom konstituirajuće sjednice i izazivanjem novih izbora. Predstavnici ‘oporbene koordinacije’ su vrlo brzo napustili sastanak bez prihvaćanja ultimatuma nakon čega je u redovima SDP-ove koalicije nastala prava konsternacija. Tek su tada shvatili da je 11 vijećnika spremno ići do kraja i pod cijenu preglasavanja Obersnelove koalicije.

Ni sat vremena nakon propalog sastanka kreću prvi pritisci. Na meti su bili gotovo svi vijećnici koordinacije uključujući i članove njihovih obitelji. Dok je desetak budućih vijećnika oporbene koordinacije sjedilo u jednom kafiću, jednom po jednom su zvonili mobiteli s ponudama da ‘promijene mišljenje’. SDP-ovci su razdor pokušali stvoriti ponudom Mostu da preuzme Gradsko vijeće ali tamo ponudu nisu ni razmotrili.

Tajni pregovori gradonačelnika i visokog HDZ-ovog dužnosnika

Shvativši da je naišao na zid, Obersnel je pokušao sa zadnjim adutom – ponudio je veliku koaliciju HDZ-u kojem je ponuđeno mjesto predsjednika Gradskog vijeća! Riječki gradonačelnik je s tom ponudom otišao kod visokog HDZ-ovog dužnosnika, a predsjednik vijeća je u toj kombinaciji trebao biti netko od HDZ-ovih vijećnika, Lucian Vukelić ili Ivona Milinović. Međutim, u ovoj stranci su ponudu odlučili odbiti shvativši da bi od takve kombinacije dugoročno imali znatno više štete nego koristi.

Konačan epilog i rezultat konstituirajuće sjednice će ući u riječku političku povijest. Umjesto strateškog povlačenja i podrške oporbenom prijedlogu, Obersnel se preračunao doživio najveći politički poraz u svojoj karijeri. Hoće li ga to koštati pozicije gradonačelnika biti će jasnije oko Nove godine kada će Gradsko vijeće odlučivati o proračunu. Odgovornost za nove izbore biti će prije svega na njemu ako oporbena koordinacija ostvari svoje najave konstruktivnog pristupa i pokušaja dogovora. Unatoč tome i bez obzira na ishod očekuje nas razdoblje velike političke napetosti od koje bi na kraju mogli profitirati Riječani jer bi Gradsko vijeće napokon moglo dobiti svrhu na način na koji ga je i zamislio zakonodovac. Kao produžena ruka građana, a ne gradonačelnika.(rd)

1 COMMENT

  1. Kao SDP u javnosti govori o opasnom HDZ-u, a u tajnosti pregovara s istima.Istina je da je u proteklom vremenu od 4. godine HDZ šutio, osim Hrvoja Burića, koji je zbog svog konkretnog rada morao i otići iz HDZ-a.Jasno, šutnja HDZ-a je znak o prešutnoj suglasnosti da se ne ometa vlast SDP-a, s obzirom da su SDP/HDZ partneri u podjeli državnih investicija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here