Home Biznis Eksplozija Crobexa 6,47%

Eksplozija Crobexa 6,47%

1124
0

Nakon dugo vremena stigao je dan koji su čekali brojni investitori na Zagrebačkoj burzi. Kako veliki, tako i mali. Dionički indeks domaćeg tržišta kapitala skočio je za 6,47 posto uz ukupni promet od 106,1 milijun kuna. Izraženo u bodovima Crobex je stigao na 1.828,49 bodova.

Inače, sve do zadnjih pola sata trgovanja Crobex je bio na pragu ulaska na ljestvicu deset najviših dnevnih skokova u svojoj povijesti. Prema kriteriju prometa vodeća je bila dionica HT-a s 30 milijuna kuna prometa i cjenovnim porastom od 3,13 posto čime se ta vrijednosnica nakon dugo vremena uspjela održati na 220 kuna.

Na drugom mjestu s prometom od 8,7 milijuna kuna bila je Atlantska plovidba koju je blokada trgovanja zbog porasta cijene višeg od 10 posto zaustavila u ostvarenju višeg prometa. Cijena dionice dubrovačkog brodara stala je tako na 907 kuna.

I Dalekovodov uzlet je također zaustavila blokada, a s tom je građevinarskom dionicom protrgovano za 6,5 milijuna kuna.

 
Četvrtak je bio odličan dan za dvije dionice koje cjenovno i po visini prometa prate jedna drugu. Radi se o Ericsson Nikoli Tesli i naftnoj kompaniji Ini s ostvarenih 4,5 milijuna kuna prometa dok se njihova cijena čitavog dana kretala po granici od 1.600 kuna da bi dan završile na 1.550 kuna. S time da Ina je imala dnevni rast od 9,41 posto, a Ericsson od 2,35 posto što je ujedno i najmanji dnevni rast među vrijednosnicama s milijunskim prometom. Sve ostale su imale porast viši od tri posto.

Na kraju dana koji izvukao osmijeh ulagačima na lice tek ja mali broj dionica ostvario pad. Među njima se ističe Magma koja je jedina među ‘gubitnicima’ imala pristojan promet od gotovo milijun kuna, ali niti to nije pomoglo toj vrijednosnici da izbjegne pad od 0,68 posto.

Inače, najlošije su prošle dionice Vjesnika i Sunčanog Hvara, prva je vrijednosnica čak završila u blokadi zbog pada od 34,78 posto dok je Sunčani Hvar pao za 21,71 posto i vrijedio je 36 kuna.

U srijedu na burzi 74 dionica imalo rast, 17 pad, a sedam ih je ostalo bez promjene
(bankamagazine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here