Home Mozaik Premijera glazbene komedije s Mariom Lipovšekom Battifiacom

Premijera glazbene komedije s Mariom Lipovšekom Battifiacom

691
0

„ Strašno naporno…“, bile su prve riječi Marija Lipovšeka Battifiace na konferenciji za novinare o radu na predstavi, glazbenoj komediji „Aggiungi un posto a tavola“/“Dodaj jedno mjesto za stolom“ Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. U šaljivom tonu nastavio je taj popularni pjevač, komičar, TV i radio voditelj, kojemu je dodijeljena glavna uloga župnika don Silvestra, riječima: „Glumim na talijanskom jeziku a ja pričam talijanski moje none, znači kolokvijalni, stoga sam puno truda uložio kako bih tekst naučio pravilno izgovarati i pjevati na standardnom talijanskom. S druge strane, trudio sam se i oko pripremanja uloge svećenika jer ne smatram se baš svecem!“

Riječka premijera te izrazito omiljene glazbene komedije u Italiji i svijetu, što je potpisuju Garinei&Giovannini i Iaia Fiastri na glazbu Armanda Trovaiolija, u režiji i koreografiji Žaka Valente, održat će se u Teatru Fenice, u uotrak 12. svibnja 2009. godine u 19,30 sati.
„Kada sam počeo raditi na ovom legendarnom mjuziklu shvatio sam kako da je mjuzikl puno veći izazov nego što sam ranije mislio. Veliku pomoć u koreografskom radu pružila mi je izvrsna glumica Elena Brumini koja sjajno i pjeva i pleše i u kojoj čuči veliki koreografski potencijal“ rekao je Žak Valenta te uputio pohvale cjelokupnoj autorskoj i glumačkoj ekipi kao i članovima banda koji zahtjevnu glazbu u predstavi sviraju uživo, a posebice maestru Igoru Vlajniću koji je svojom profesionalnošću, ali i entuzijazmom unio pozitivnu energiju na probe predstave.
„Aggiungi un posto a tavola“/“Dodaj jedno mjesto za stolom“ glazbena je komedija koja donosi priču o župniku kojemu se obrati Svevišnji navješćujući mu drugi opći potop. Župnikov je zadatak izgraditi arku i spasiti stanovnike i životinje sela. „Iako je djelo vrlo duhovito i zabavno nije nimalo plitko, jer otvara brojna pitanja poput odnosa čovjeka i Boga, rekla je ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig koja potpisuje i dramaturgije predstave. „Postavlja se pitanje što je Bog, janje ili lav, sila koja kažnjava ili golub koji nas uči praštanju i poziva nas da uvijek za stolom dodamo jedno mjesto nepoznatom ne pitajući ga tko je i odakle dolazi“, dodala je Laura Marchig ističući da je komad postavljen kao igra, kao bajka.
Budući da je predstava s velikim uspjehom pretpremijerno izvedena u Puli i Umagu prisutni glumci i gosti Talijanske drame nisu krili zadovoljstvo što su dobili priliku raditi na ovoj glazbenoj komediji. Inače, Talijanska drama zadnji put je na programu imala glazbenu komediju 1984. godine, a riječ je o djelu „Il giorno della tartaruga“/ “Kornjačin dan“.

U predstavi sudjeluju, uz već spomenutog Marija Lipovšeka Battifiace i Elene Brumini kao Clementine, Bruno Nacinovich (Crispino il sindaco/Crispino gradonačelnik bezbožnik), Elvia Nacinovich (Consolazione /Utjeha), Giuseppe Nicodemo (Toto), Alida Delcaro (Ortensia), Toni Plešić(Cardinale/Kardinal) i Pino Trani (La voce di Lassu’/Glas Svevišnjeg). Župljani i župljanke su: Silvano Bontempo, Rosanna Bubola, Chiara Cavalieri, Vivien Galletta, Myriam Monica, Marijan Padavić, Cvetan Pelčić, Marijana Radić, Lucio Slama i Teodor Tiani.
Band čine vrsni glazbenici, gitarist Darko Jurković, klavijaturist Joe Kaplowitz, bas gitarist Marijan Orešković i bubnjar Krunoslav Veršić. Prateći vokal je Lela Kaplowitz. Autorsku ekipu čine i scenografkinja Lara Badurina, kostimografkinja Irena Sušac, oblikovatelj svjetla Alan Vukelić i glazbeni savjetnik Igor Vlajnić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here