Home Vijesti Energo opet guli Riječane: Usporedite cijene u Rijeci s drugim gradovima!

Energo opet guli Riječane: Usporedite cijene u Rijeci s drugim gradovima!

4442
0
energo1
Prosječna cijena distribucije plina TM10

Tvrtka ‘Energo’ od 1. siječnja ponovno je povećala cijene za kućanstvo i toplinarstvo povećanjem distribucijske marže i na taj način dodatno povećala ionako astronomske račune Riječana koji se griju preko Energove toplinske mreže. Na tu činjenicu su ovog tjedna upozorili čelnik inicijative ‘Protiv skupog Energa’ Josip Kukuljan i gradski vijećnik Hrvoje Burić. Unatoč stalnom povećanju cijena, ukupni gubitak Enega je od 2010. do 2014. bio oko 70 milijuna kuna.

energo2
Prosječna cijena distribucije plina TM2

Energovo poskupljenje danas je na sjednici Gradskog vijeća priznao i gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdivši da je povećana marža za distribuciju plina, a temeljem regulatornog izračuna HERA-e. Obersnel je tom prilikom ustvrdio kako u Hrvatskoj ima distributera s većom maržom od Energa izrekavši očitu neistinu barem kada su u pitanju službeni podaci HERA-e koje danas objavljujemo na našem portalu.

Rijeka je po Energovoj distributivnoj marži uvjerljivo najskuplja u Hrvatskoj. Jedini grad koji nije naveden u HERA-inoj tablici je Pula koja ima veću distributivnu maržu ali zbog toga jer u Puli koriste mješani plin, za razliku od ostalih distributera koji koriste prirodni!

Prema Obersnelovim riječima visina marže vezana je uz ulaganja ukazavši na 300 milijuna kuna investicija u novu plinsku mrežu. Međutim, njegovi kritičari kao uzrok Energovog posezanja u novčanike Riječana spominju upravo promašenu investiciju Energa u tvrtku Amga Adria koja je kupljena za 12,5 milijuna kuna uz kratkoročne i dugoročne obaveze u visini stotinjak milijuna kuna. Ovom nikad rasvijetljenom investicijom Energo je postao vlasnikom 40 kilometara mreže i mješališta na području Kraljevice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here