Vijesti

Energo opet guli Riječane: Usporedite cijene u Rijeci s drugim gradovima!

Energo opet guli Riječane: Usporedite cijene u Rijeci s drugim gradovima!
energo1

Prosječna cijena distribucije plina TM10

Tvrtka ‘Energo’ od 1. siječnja ponovno je povećala cijene za kućanstvo i toplinarstvo povećanjem distribucijske marže i na taj način dodatno povećala ionako astronomske račune Riječana koji se griju preko Energove toplinske mreže. Na tu činjenicu su ovog tjedna upozorili čelnik inicijative ‘Protiv skupog Energa’ Josip Kukuljan i gradski vijećnik Hrvoje Burić. Unatoč stalnom povećanju cijena, ukupni gubitak Enega je od 2010. do 2014. bio oko 70 milijuna kuna.

energo2

Prosječna cijena distribucije plina TM2

Energovo poskupljenje danas je na sjednici Gradskog vijeća priznao i gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdivši da je povećana marža za distribuciju plina, a temeljem regulatornog izračuna HERA-e. Obersnel je tom prilikom ustvrdio kako u Hrvatskoj ima distributera s većom maržom od Energa izrekavši očitu neistinu barem kada su u pitanju službeni podaci HERA-e koje danas objavljujemo na našem portalu.

Rijeka je po Energovoj distributivnoj marži uvjerljivo najskuplja u Hrvatskoj. Jedini grad koji nije naveden u HERA-inoj tablici je Pula koja ima veću distributivnu maržu ali zbog toga jer u Puli koriste mješani plin, za razliku od ostalih distributera koji koriste prirodni!

Prema Obersnelovim riječima visina marže vezana je uz ulaganja ukazavši na 300 milijuna kuna investicija u novu plinsku mrežu. Međutim, njegovi kritičari kao uzrok Energovog posezanja u novčanike Riječana spominju upravo promašenu investiciju Energa u tvrtku Amga Adria koja je kupljena za 12,5 milijuna kuna uz kratkoročne i dugoročne obaveze u visini stotinjak milijuna kuna. Ovom nikad rasvijetljenom investicijom Energo je postao vlasnikom 40 kilometara mreže i mješališta na području Kraljevice.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.