Home Biznis ESB: Moguć je kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni

ESB: Moguć je kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni

536
0

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi “kaotično” pasti jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ESB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ESB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ESB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ESB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

ESB-ovi podaci da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

Previous articleBebi dala jesti celer, sutra završila u bolnici: Ovakav pakao nije ni sanlala, mjeseci je liječila dijete
Next articleU Mariboru se posvađao s curom i zadavio je pa dva dana spavao pored nje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here