Home Vijesti Europska ekstremna desnica u krizi: 2020. godina u znaku loših izbornih rezultata.

Europska ekstremna desnica u krizi: 2020. godina u znaku loših izbornih rezultata.

733
0

Posljednjih mjeseci neke su europske zemlje zabilježile pad potpore krajnje desničarskih populističkih stranaka, koje su do prošle godine bile u velikom usponu, a u nekim su se slučajevima činile gotovo nezaustavljive, kao Alternativa za Njemačku (AfD), Stranka austrijske slobode i Sjeverna Liga u Italiji.

Nekolicina svjetskih novina (kao Financial times) su tu izbornu krizu pripisale prije svega raznim unutarnjim sporovima, pandemiji koronavirusa i nesposobnosti čelnika radikalne desnice da formuliraju učinkovite odgovore i prilagode se javnoj raspravi koja se odmicala sve više od njihovih tradicionalnih tema, poput imigracije. Iako je ova kriza pogodila nekoliko važnih političkih snaga, postoji nekoliko razlika koje treba istaknuti, bez brzopletih zaključaka.
Jedna od krajnje desničarskih političkih snaga koja je pretrpjela najznačajniji pad je Austrijska stranka slobode (FPÖ), koja se srušila na 7 posto potpore na lokalnim izborima održanim u nedjelju u Beču, nakon što je zadnji put 2015., na istim izborima, imala gotovo 30 posto glasova.

Čelnik FPÖ-a, Herbert Kickl, rekao je da se pad potpore pripisuje istom razlogu zbog kojeg je u svibnju prošle godine pretrpjela prilično težak udarac zbog skandala s tadašnjim čelnikom Heinz-Christianom Stracheom: u tajno snimljenom videozapisu iz 2017. godine, Strache je viđen kako od unuke ruskog oligarha, za kojeg se vjeruje da je blizak s predsjednikom Vladimirom Putinom, tražio milijunska sredstva u zamjenu za usluge ruskim tvrtkama u dodjeli ugovora. Nakon skandala, Strache je dao ostavku i osnovao novu stranku, krajnje desničarsku i antiimigracijsku stranku Team HC Strache, koja je na općinskim izborima u Beču osvojila samo 4,3 posto glasova: “Nedovoljno za ulazak u bečkom gradskom vijeću, ali dovoljno da se oduzmu glasovi FPÖ-u ”, napisao je Financial Times. (il post, financial times)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here