Home Mozaik Evo čemu služe izbočine na flašama za piće i još sedam stvari...

Evo čemu služe izbočine na flašama za piće i još sedam stvari koje niste znali o stvarima koje svakodnevno koristite

155
0
pexels pixabay 158053
pexels pixabay 158053

Brojne su stvari čije funkcioniranje uzimamo zdravo za gotovo, no kada bi vas netko pitao zašto, mnogi ne bi znali odgovoriti. Evo istine o nekim činjenicama koje su vas, vjerujemo, oduvijek zanimale.

1. Zašto boce soda imaju izbočine na dnu, a boce vode nemaju?

Grebeni su tu kako bi boca bila jača. Kod gaziranih sokova važno je da boca može izdržati pritisak plinova u soku. Također, ova pića se često piju ohlađena, a kada se voda ohladi, njen volumen se povećava, a boca zbog toga ne smije prsnuti.

2. Zašto je led sklizak?

Led je sklizak samo kada se po njemu hoda dok je na rubu topljenja. Do klizanja dolazi jer se molekule otopljene vode ne mogu spojiti s molekulama smrznute vode na površini. Slično bi se dogodilo da ste zakoračili na plesni podij s hrpom klikera na njemu.

3. Koja je prava boja ogledala?

U ogledalu vidimo odraz svega što stavimo pred sebe, no jeste li se ikada zapitali koje je boje ogledalo? BrightSide piše da savršeno ogledalo reflektira sve postojeće boje, a znanstvena definicija bijele svjetlosti kaže da je to mješavina svih boja, stoga se i ogledalo smatra – bijelim.

4. Zašto se ljepilo ne lijepi za unutrašnjost boce?

Većina ljepila sadrži vodu koja djeluje kao otapalo i održava ga u tekućem stanju u boci. Postat će ljepljiv tek kada dođe u dodir sa zrakom. Kada ga istisnete iz boce, voda će u dodiru sa zrakom ispariti, a ljepilo će se stvrdnuti.

5. Zašto su vjenčanice bijele?

U 19. stoljeću žene su se udavale u haljinama koje su mogle nositi i u drugim prilikama nakon vjenčanja. Fantastiku o bijelim vjenčanjima kasnije su prodavali holivudski filmovi, no tradicionalno su si samo bogati mogli priuštiti bijelu vjenčanicu. Tek u pedesetima, zbog razvoja jeftinih materijala, čak i oni iz srednje klase mogli su kopirati takav izgled. Ni danas se bijela vjenčanica ne nosi u svim kulturama. Na primjer, mladenke u Kini i Indiji nose crvene vjenčanice koje simboliziraju sreću i uspjeh.

6. Koje su boje pruge na zebrama?

Dugo se smatralo da su zebre bijele životinje s crnim prugama, no pokazalo se da je upravo suprotno. Zebre su crne u majčinom trbuhu, a bijele pruge pojavljuju se tek kasnije.

7. Zašto sok od naranče ima tako užasan okus nakon pranja zubi?

Pasta za zube zbunjuje vaše okusne pupoljke i privremeno smanjuje njihovu sposobnost osjeta slatkoće, što znači da neka pića imaju drugačiji okus. U soku od naranče slatkoća je smanjena, ali se zato jače osjeća gorčina.

8. Zašto nam se znoje dlanovi kada smo nervozni?

Kad smo nervozni, znojimo se od stresa. Novi adrenalin raste u našem tijelu i naše srce počinje brže kucati. Glavna funkcija znoja je kontrola tjelesne temperature, a dlanovi i stopala imaju vrlo visoku koncentraciju znojnih žlijezda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here