Home Sport Fak će nositi hrvatsku zastavu u Vancouveru

Fak će nositi hrvatsku zastavu u Vancouveru

152
0

Naš najbolji biatlonac Jakov Fak prvi je od naših olimpijaca otputovao u Vancouver u kojem će se, od 12. do 28. veljače, održati natjecanja na XXI. Zimskim olimpijskim igrama. Fak će na otvaranju Igara nositi hrvatsku zastavu. Odluku o tome donijelo je danas Vijeće HOO-a, koje je odlučilo da Faku pripadne čast da nakon Tomislava Čižmešije, Vedrana Pavleka i tri puta Janice Kostelić bude četvrti hrvatski olimpijac koji će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI.

Bit će to ujedno i prvi nastup Faka na ZOI, a na olimpijsko borilište prvi put će izići u nedjelju, 14. veljače, kada će u Whistler Olympic Parku najbolji biatlonci svijeta nastupiti u disciplini sprint na 10 kilometara.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine u Rijeci. Športsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Fak je osvojio u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Haute Marienneu.

Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koji je odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006. godine formirao samostalan Hrvatski biatlonski savez.

Fak je pokazao svoj izniman talent osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.

Najdraži trenutak u dosadašnjoj športskoj karijeri Jakovu je osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Koreji u veljači 2009., kada postaje prvi hrvatski sportaš sa svjetskom medaljom u nordijskim disciplinama. (HRT)

Previous articleVIDEO: Požar u rafineriji na Urinju
Next articleLažna eksplozija plina u Cavtatskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here