Home Kolumne Ferruccio Burburan: Rijeci treba nova Riječka deklaracija

Ferruccio Burburan: Rijeci treba nova Riječka deklaracija

1569
5

Kako sada stvari stoje, Hrvatska nikada neće započeti s ubrzanim razvojem, a naročito ne stalnim inzistiranjem na „povratak u kapitalizam“ – posebno onaj tipa 19. stoljeća. Razvijeni svijet je, naime, već daleko odmakao u neki potpuno novi i sofisticiraniji „…izam“. Država još uvijek dominira privredom pa puno toga u poslovnom svijetu ovisi i o politici. A ova već godinama svojim potezima u privrednoj sferi jasno pokazuje da joj do proizvodnje odnosno stvaranja nove vrijednosti previše i nije stalo. U proizvodnju se ne investira, a to je jasan pokazatelj nepovoljnog okruženja s kojim ratuju i domaći poduzetnici.


Burburan: Rijeci treba nova
Riječka rezolucija

Cjelokupnu aktualnu ekonomsku situaciju možda je najplastičnije sažeo eminentni ekonomist B. Lokin : „U nas je pronađena savršena gospodarska formula koja zadovoljava sve idiote, a pametne pravi idiotima (“mi ćemo se razvijati stabilizirajući se i dalje…“).“ Ekonomski obrazac koji je trenutno u primjeni je neodrživ. Hrvatskoj bi bio potreban drugačiji model, u čijem će središtu stajati institucionalni privredni činitelj, odnosno bitno nova koncepcijska i strategijska orijentacija i njoj prilagođena sustavna interpretacija. Hrvatska, čak i kada se ne miče s dosegnute točke, zapravo nazaduje. I to golemim koracima, a mi spokojno šetamo devetnaestim stoljećem.

Zašto da Rijeka čeka? Nemamo više vremena čekati. Do sada se, primjerice, pitanje regionalne politike nije ni otvaralo. A to je tema koju će Hrvatska morati vrlo brzo otvoriti zbog koncentracije profitabilnih aktivnosti u Zagrebu. Što je najgore, Rijeka se potpuno uljulkala u postojećem ekonomsko-gospodarskom obrascu i društvenoj žabokrečini. U znatnoj mjeri zahvaljujući i vladajućoj lokalnoj nomenklaturi. Kritiku svakako treba uputiti i tzv. riječkom kadru koji je u priličnoj mjeri bio zastupljen u državnoj vladi i vlasti u periodu 2000.-2003. I što su krupnoga, značajnoga i spomena vrijednog učinili za ovaj kraj?

Nagradno pitanje: Da li u Zagrebu postoji neka ulica ili trg, a da o bulevarima, avenijama ili slično ni ne pričamo, koja nosi naziv Riječka ?

Odgovor je: Ne

Dakle, i to pokazuje koliko je Zagrebu i središnjici uopće stalo do ovoga grada i kraja. Upravo zato su Rijeci potrebni regionalni pokreti poput Slobodne Države Rijeka i njezinog političkog krila Liste za Rijeku koja može postati pokretač i inicijator stvaranja one kritične mase koja će ovaj kraj i regiju promišljati i živjeti na drugačiji način, uključujući i jačanje jedne nove i svježije političke opcije. Vrijeme je za novu Riječku deklaraciju jer čak i ono malo što u pozitivnim propisima hrvatske države daje osnovu za pokretanje nekih regionalnih inicijativa, na području našeg grada i Županije još nije prepoznato. Na primjer, Zakon o osnovnom školstvu predviđa postojanje tzv. regionalnog ili zavičajnog kurikuluma. On jedinicama lokalne i regionalne samouprave dopušta da iz vlastitih proračuna sufinanciraju programe osnovnog školstva od zajedničkog interesa. Tu su mogućnost gradovi i Županije dosada rijetko koristili, a naš Grad i Županija apsolutno nikako, piše Ferruccio Burburan.

5 COMMENTS

  1. Tako je ! Za ovakav život u gradu krivi su i sami Riječani kojih boli ona stvar ,ne svih ali večina.

  2. More mi neko vovo ispod malo prevest; po domaci, in fiuman, in english, as na hrvatskom mi to nis ne znaci
    “Hrvatskoj bi bio potreban drugačiji model, u čijem će središtu stajati institucionalni privredni činitelj, odnosno bitno nova koncepcijska i strategijska orijentacija i njoj prilagođena sustavna interpretacija.”

  3. institucionalni privredni činitelj je stanje koje nastaje novom koncepcijskom i strategijskom orijentacijom, a sustavna interpretacija je primjena ovog prvog. npr orijentacija na stvaranje nove vrijednosti umjesto uvoza i zaduživanja…malo je zakomplicirao ali to bi otprilike bilo to 😉

  4. hvala, livio i f1, – a st ani lakse to rec kako ste to vi postavili? livio, alora smeo mesi mal, penso che gavemo dimentica cosa vol dir lavorar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here