Home Sport FIFA izbacuje reprezentaciju s SP-a zbog krivotvorenih dokumenata jednog igrača?

FIFA izbacuje reprezentaciju s SP-a zbog krivotvorenih dokumenata jednog igrača?

425
0

FIFA je ovog tjedna pomaknula termin prve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru, a do početka natjecanja mogla bi promijeniti i protivnika domaćoj reprezentaciji na tom susretu. Zahvaljujući dokumentima koje je objavio Daily Mail, opet se otvara pitanje nastupa Ekvadora na ovogodišnjem Mundijalu.

Engleski je tabloid objavio dokaze da desni bek ekvadorske reprezentacije Byron Castillo, koji je u kvalifikacijama za SP ostvario osam nastupa, nije rođen u Ekvadoru, nego u Kolumbiji, i nikad nije imao ekvadorsko državljanstvo, a time ni pravo nastupa za reprezentaciju.

Na nepravilnost je prvi upozorio Čileanski nogometni savez, čija je reprezentacija u kvalifikacijama završila jedno mjesto iza Ekvadora i tako ostala bez plasmana na SP. FIFA je odbacila njihovu prvu pritužbu, a slučaj je sada u rukama njene Komisije za žalbe, koja bi odluku trebala donijeti do kraja mjeseca.

Sportsmail je dobio dio dokumentacije na kojoj su Čileanci bazirali svoju žalbu, koja insinuira da je Castillo rođen u Tumacu u Kolumbiji. Postoje dva rodna lista za spornog igrača – prema onom kolumbijskom njegovo puno ime je Byron Javier Castillo Segura, a prema ekvadorskom Byron David Castillo Segura.

Kolumbijski pokazuje da je Castillo rođen 25. srpnja 1995., a ekvadorski 20. studenog 1998. Oba navode ista imena roditelja – Harrinson Javier Castillo i Olga Eugenia Segura Ortiz – koji su Kolumbijci. Ali kolumbijski rodni list ovjeren je u registru rođenih i u ministarstvu vanjskih poslova, dok se ekvadorski ne može pronaći u državnom registru. Osim toga, očev potpis nije isti na oba dokumenta.

Sumnje u Castillov identitet prvo su se pojavile još 2015. kada je njegov transfer između Norteamerice i Club Elemeca propao zbog nepravilnosti u dokumentima. Ekvadorski savez 2018. suspendirao je Norteamericu zbog omogućavanja i postizanja koristi od lažnih dokumenata za igrače. Iste je godine ekvadorski državni registar objavio da Castillov ekvadorski rodni list ne postoji i zaključio da je dokument krivotvoren.

Čileanci su žalbu uputili još u travnju, a Sportsmail piše, pozivajući se na svoje izvore, da postoji bojazan kako će FIFA odgađati odluku kako ne bi morala remetiti Svjetsko prvenstvo. “FIFA čini sve da odgodi slučaj jer zna da je igrač Kolumbijac. Postoji epidemija igrača s krivotvorenim dokumentima u Ekvadoru, ali FIFA ne čini ništa”, kaže izvor.

Previous article17. Liburnicon sjajnim programom okupio brojne posjetitelje i predstavio iznimnu festivalsku lokaciju
Next articleOni su žrtve pomahnitalog ubojice sa Cetinja: Medicinska sestra Nataša i njena 2 sina ubijeni na katu kuće (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here