Home Najnovije FIFA pokrenula istragu protiv Srbije

FIFA pokrenula istragu protiv Srbije

91
0

Krovna nogometna organizacija FIFA pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog incidenata na posljednjoj utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva između Srbije i Švicarske. Kako se navodi u priopćenju FIFA-e, postupak protiv Srbije pokrenut je zbog “mogućeg kršenja članaka 12 (nedolično ponašanje igrača i službenih osoba), 13 (diskriminacija) i 16 (red i sigurnost na utakmicama)”.

Političke tenzije uoči utakmice bile su velike, ponajviše zbog dva kosovska Albanca u redovima švicarske reprezentacije, Granita Xhake i Xherdana Shaqirija. Njih dvojica su svojim golovima Srbiju izbacili sa Svjetskog prvenstva 2018. godine, a zatim su ih pred srpskim navijačima slavili pokazujući simbol albanskog orla.

Švicarci su sada ponovno pobjedom rezultatom 3:2 ugasili srpske nade za prolazak u nokaut-fazu, a među strijelcima je ponovno bio Shaqiri. Ovoga puta se suzdržao pa je Srbima na tribinama prstom pokazivao da se stišaju, a potom im je okrenuo leđa i ponosno pokazivao na svoje prezime.

Granit Xhaka također je odigrao dobru utakmicu, a u jednom trenutku obračunavao se s cijelom srpskom klupom, psujući majku Piksijevim pričuvama na tečnom albanskom. U drugom trenutku kamere su uhvatile Piksija kako gol Srbije slavi psujući “majku šiptarsku”.

Unatoč svim tenzijama, igrači Srbije na kraju utakmice sportski su čestitali svojim protivnicima, ali na tribinama je zabilježen niz nacionalističkih i šovinističkih slogana, najčešće u obliku skandiranja “Ubij, ubij Šiptara”, zbog čega je FIFA pokrenula disciplinski postupak.

Previous articleVIDEO: Je li Hrvatska oštećena za penal protiv Japana?
Next articleVIDEO: Livaković odveo Hrvatsku u četvrtfinale!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here