Home Mozaik Fijumanologija 4 o autonomiji i sjećanju na riječke žrtve totalitarnih režima

Fijumanologija 4 o autonomiji i sjećanju na riječke žrtve totalitarnih režima

3779
0
balbi
Na naslovnici: Posljednji živući Zanellin autonomaš A. P. Balbi

Četvrti nastavak knjige ‘Fijumanologija’, u sklopu projekta ‘Rijeka za radoznale’, predstavljen je jučer u Rijeci.  Izdavači su udruga Slobodna Država Rijeka i EXSTO Rijeka, a među autorima tekstova nalaze se Ljubinka Karpowitz Toševa, Amir Muzur, Zlatko Moranjak, Neven Šantić, Ernie Gigante Dešković, Predrag Miletić, Ivan Markiš, Jadran Zalokar i Arrigo Arrigoni

Zlatko Moranjak, urednik fijumanologije 4 istaknuo je kako je najnovije izdanje posvećeno autonomiji i sjećanju na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Ljubinka Toševa Karpowicz autorica je triju tekstova: ‘Kinematografi Rijeke početkom 1917. godine’, ‘Pitanje autohtonosti Srba u Rijeci’ i ‘Riccardo Zanella i Rapallski ugovor’.

Ivan Markiš piše o novinaru, povjesničaru i političaru Leu Valianiju, jednom od brojnih Riječana koji su u vlastitom gradu gotovo nepoznati. Valiani (1909-1999) je riječki Židov, jedan od vođa talijanskog otpora 1945. godine, a potpisao je i naredbu da se izvrši smaknuće Benita Mussolinija.

Ernie Gigante Dešković autor je priče o kobnim sudbinama istaknutih Fijumana nakon ulaska jugoslavenskih trupa u Rijeku.

Predrag Miletić predstavlja Michelea Maylendera, osnivača riječkog autonomnog pokreta, još jednu prešućenu ličnost riječke povijesti.

Tekst Nevena Šantića posvećen je regionalizmu u Hrvatskoj, a Amir Muzur donosi priču o Riječaninu – Giovanniju (Juanu) Dalmi, osnivaču Medicinskog fakulteta u Tucumanu u Argentini. Zlatko Moranjak napisao je tekst ‘Iz dvorca Draguč’, Jadran Zalokar ‘Rijeka kao planetopolis’, a Arrigo Arrigoni ‘Sjećanja na radio’

Cijena knjige je 80 kuna, a moguće ju je naručiti putem email adrese info@rijeka-drzava.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here