Home Najnovije Finale 28. Riječkog karnevala

Finale 28. Riječkog karnevala

1498
3

Ovogodišnji Riječki karneval ušao je u svoju završnicu. U nedjelju, 6. ožujka u 12 sati kreće 28. međunarodna karnevalska povorka s najvećim brojem inozemnih sudionika do sada, uoči koje će se održati humanitarni Rotarijanski bal, prodaja jote, Maškarana maneštra, Maškarani maraton Radio Rijeke te Karnevalske igre. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice grada Rijeke, izrazio je uvjerenje kako će Međunarodna karnevalska povorka biti jednako uspješna i dobro posjećena kao i svi dosad održani događaji 28. Riječkog karnevala.

“Zahvaljujem se svim sponzorima koji su omogućili i da se u ovim ekonomski teškim vremenima Riječki karneval, koji je postao jedan od zaštitnih znakova Rijeke, održi na visokoj organizacijskoj razini,” kazao je gradonačelnik Obersnel, koji se malim poklonom zahvalio i Meštru Toniju, koji tu funkciju obavlja točno 20 godina. Naime, kako Toni na kraju svakog Riječkog karnevala mora vratiti ključeve grada, gradonačelnik Obersnel je za dva desetljeća maškaranog rada poklonio ključ u trajno vlasništvo.

Prema riječima direktora Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpe, na Međunarodnoj karnevalskoj povorci, koja predstavlja kulminaciju karnevalskih svečanosti u Rijeci, ali i Hrvatskoj, sudjelovat će oko 110 karnevalskih grupa s oko 9.000 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Pored grupa iz cijele Hrvatske, na Međunarodnoj povorci sudjelovat će čak 14 inozemnih grupa s 520 sudionika iz Crne Gore, Rumunjske, Italije, Češke, Slovenije, Austrije, Srbije, Mađarske i BiH.

“Ove godine bilježimo najveći broj inozemnih sudionika povorke do sada, riječki hoteli odavno su rasprodani za ovaj vikend, a iznimno smo zadovoljni velikim interesom turističkih agencija za prodajom aranžmana za Riječki karneval. Tako će središnju tribinu gotovo u potpunosti ispuniti strani gosti, pretežno Francuzi i Japanci, pa smo odlučili postaviti još jednu tribinu na Trgu Republike Hrvatske,” kazao je Škarpa, istaknuvši kako je za ovaj vikend najavljeno lijepo vrijeme, što će u središte grada sigurno privući velik broj posjetitelja.

Svi oni koji u nedjelju neće moći doći u središte grada, Međunarodnu karnevalsku povorku mogu pratiti u prijenosu uživo putem Kanala RI, koji će u suradnji s Turističkom zajednicom napraviti i mali karnevalski studio, a prijenos će biti omogućen i putem web-stranica Riječkog karnevala. Novost ovogodišnjeg internetskog prijenosa je u tome što će biti osiguran i simultani prijevod na engleski o svim događanjima na Međunarodnoj karnevalskoj povorci, koja je odavno uvrštena na listu 501 prestižnog međunarodnog događanja kojeg se obavezno mora pogledati. Poziv svima da dođu na još jednu nezaboravnu povorku uputila je ovogodišnja Kraljica Riječkog karnevala Ines Martinić.

Međunarodnom predznaku karnevalske povorke pridonijet će i posjet veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj te predstavnika gradova prijatelja Rijeke, koji će, osim što će uživati u povorci, sudjelovati i na Humanitarnom rotarijanskom balu. Naime, ove su godine dvije tradicionalne manifestacije, rotarijanski i humanitarni karnevalski bal spojene u jednu, koja će se održati u subotu, 5. ožujka u 21 sat u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Kako je kazao predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid, Ivo Miljanović, karte se mogu kupiti u Turističkom informativnom centru na Korzu, a sav prihod bit će doniran u humanitarne svrhe za dobro poznati program primarne prevencije “Život bez ovisnosti – za zdraviju mladost”, koji se u riječkim školama provodi od 2002. godine.

Pored rotarijanskog bala, humanu notu nose još dva karnevalska događanja, koja će se održati u subotu, 5. ožujka. S počekom u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske Udruženje obrtnika organizira petu Maškaranu jotu, a sav prihod od prodaje namijenjen je Klubu žena operiranih dojki Nada, čije će se članice pridružiti obrtnicima u prodaji jote. U isto vrijeme, ali na Korzu, agencija Primorsko jedro organizira petu Maškaranu maneštru, koju će kuhati rotary klubovi iz zemlje i inozemstva, a sva prikupljena sredstva od rotary klubova i sponzora bit će donirana Društvu multiple skleroze grada Rijeke i Prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje.

Karnevalisti organiziraju još jednu humanu manifestaciju, pa će u srijedu, 2. ožujka od 14 do 19 sati na Transfuziologiji KBC-a Rijeka, u znak sjećanja na pokojnog Veljka Vrzića, biti upriličeno dobrovoljno darivanje krvi, i tako još jednom potvrđena humana strana Riječkog karnevala.

Finalni tjedan Riječkog karnevala prepun je drugih događanja: u četvrtak, 3. ožujka započinje 22. Maškarani maraton Radio Rijeke, koji će trajati sve do kraja Međunarodne karnevalske povorke, dok će se u petak, 4. ožujka s početkom u 19 sati u Boćarskom centru Podvežica održati završnica Karnevalskih igara u organizaciji Adria events agencije. Nastavljaju se i karnevalske zabave u šatoru Zagrebačke pivovare, u kojem će u petak, 4. ožujka nastupiti Vatra, Zoran Mišić i Quassar, u petak je na rasporedu Carnival DJ Session, dok će za vrijeme Međunarodne karnevalske povorke u šatoru publiku zabavljati grupe Point, Aurora i Eureka. Ne zaboravimo tradicionalni Pidžama Party, koji u caffe baru Iskra u subotu, 5. ožujku u 20 sati organizira Karnevalska grupa Čiket te promociju knjige Theodora de Canzianija “Morčić” koja će se održati istog dana, ali u Villi Ružić na Pećinama. U petak će se održati maškarani tanci na Pašcu, a u petak i subotu na Zametu.

Riječki karneval teško bi bilo organizirati bez pomoći sponzora. Glavni pokrovitelj Riječkog karnevala već osmu godinu zaredom je Erste banka, prepoznavši ne samo značaj karnevala za promociju primorskog kraja, već i cijele Hrvatske, kao jednog od najatraktivnijih turističkih odredišta. (rijeka.hr)

Previous articleEkonomski institut predlaže decentralizaciju i 7 regija
Next articleUdari bure i do 190 km/h, jedna teže i dvije lakše ozlijeđene osobe

3 COMMENTS

  1. kad će ovaj glupan od meštra Tonija u mirovinu?. Pa kako može biti meštar karnevala čovjek bez smisla za humor i koji jedva rečenicu sastavi. Ili i za ovu funkciju mora se imat partijsku knjižicu SDP-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here