Home Mozaik FOTO: Javio se doktoru zbog kašlja, pa otkrio rijetku bolest, u grlu...

FOTO: Javio se doktoru zbog kašlja, pa otkrio rijetku bolest, u grlu mu rastu jezive stvari veličine 5cm!

129
0
pexels cottonbro 4114713
pexels cottonbro 4114713

Rekao im je da je cigarete počeo pušiti sa samo 16 godina te da je jednom iskašljao dlaku iz grla. Nakon detaljnog pregleda, liječnici su ustanovili da ovom čovjeku u grlu rastu dlake.

Iako ih je liječnički tim uspio ukloniti, one su nastavile rasti iznova i iznova, zbog čega se pacijent vraćao u bolnicu svake godine sljedećih 14 godina s istim simptomima.

Stanje je liječeno tek kada je ovaj čovjek prestao pušiti i liječnici su mu spalili dlačice u grlu 2022. Ovim zahvatom i njegovim prestankom pušenja dlačice se više neće vratiti.

Dijagnosticirana je endotrahealna dlakavost, tj. dlakavost u grlu.

Ovo stanje je izuzetno rijetko, sa samo nekoliko slučajeva prijavljenih u medicinskoj literaturi. Uzroci su nejasni, a autori izvješća navode da je ovo tek drugi slučaj te vrste. Liječnici su, međutim, tvrdili da je u ovom slučaju izraslina uzrokovana pušenjem cigareta.

Stručnjaci kažu da pušenje može uzrokovati upalu tkiva u grlu, što može uzrokovati pretvaranje matičnih stanica u folikule dlake – ili skupine stanica i struktura koje rastu. U ovom slučaju u grlu su pronašli šest do devet dlačica od pet centimetara, a neke su dospjele i do usta.

“Pretpostavljamo da je početak rasta dlaka uzrokovan pacijentovim konzumiranjem cigareta. To je moglo uzrokovati i potaknuti endotrahealni rast dlaka. Ali, naravno, ova se pretpostavka ne može dokazati zbog rijetkosti takvih slučajeva. Kad je pacijent imao 10 godina godine, skoro se utopio, što je rezultiralo prerezom njegovog dušnika – dijela dušnika ispod govorne kutije – kako bi se omogućilo umetanje cijevi za zrak kako bi mogao disati.

Rupa je kasnije zatvorena pomoću hrskavice i kože s njegovog uha, dok je izrasla dlaka otkrivena oko mjesta presađivanja u grlu. Pacijent je rekao da su njegovi simptomi počeli 2006. godine, kada je imao 16 godina, nakon što je počeo pušiti.

Žalio se na otežano disanje noću, promuklost, hrkanje i kronični kašalj. Kada je prvi put zatražio liječničku pomoć 2007., liječnici su također otkrili upalu grla i kraste. Uz njihovo uklanjanje, liječen je i antibioticima jer su liječnici otkrili da su dlačice prekrivene bakterijama.

1515941 dlake u grlu ff
1515941 dlake u grlu ff

Sljedećih gotovo 15 godina čovjek je ponovno posjećivao liječnike radi ponovnih pregleda i ponovljenih uklanjanja. Svaki put kad je dlaka uklonjena, rekli su da je pacijent odmah bio bez simptoma. Unatoč kroničnom stanju, liječnici nisu htjeli provesti kurativu sve dok muškarac ne prestane pušiti, što je učinio 2020. godine.

Ponovni rast kose na kraju je zaustavljen nakon što su liječnici izveli endoskopsku koagulaciju argon plazmom – spaljivanjem korijena iz kojeg kosa raste – kada je pacijentica imala 49 godina, krajem 2021. godine. Godinu dana nakon ovog zahvata izvađene su dvije dlake iz grla i učinjena još jedna koagulacija. Od tada nijedna dlaka nije izrasla”, naveli su.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here