Home Mozaik FOTO: Presušila Venecija, znanstvenik objasnio što se događa!

FOTO: Presušila Venecija, znanstvenik objasnio što se događa!

191
0

Tjedni sušnog zimskog vremena potaknuli su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti s još jednom sušom nakon izvanrednog stanja prošlog ljeta. U Alpama je palo manje od polovice uobičajenog snijega, kažu znanstvenici i ekološke grupe.

Upozorenje dolazi u trenutku kada se Venecija, gdje su poplave obično glavni problem, suočava s neuobičajeno niskim razinama mora koje onemogućuju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći da plove nekim od njenih poznatih kanala. Za probleme u Veneciji okrivljuje se kombinacija čimbenika – nedostatak kiše, sustav visokog tlaka, pun mjesec i morske struje.

Riječ je o “posve uobičajenoj” pojavi, rekao je za AFP Alvise Papa, čelnik centra za predviđanje porasta razine mora u Veneciji. “Oko 70 posto fenomena niske vode događa se upravo u ovom razdoblju, u siječnju i u veljači”.

Niska razina mora nije dovoljna da bi kanali presušili, već ju ove godine prati anticiklona s povišenim atmosferskim tlakom koji sprječava dolazak promjene. Zimski poremećaji, praćeni vjetrom i kišom, obično utječu na porast razine mora, što nije slučaj ove godine.

“Do 2007/2008. taj se fenomen mogao pratiti svake godine, poslije više nismo imali nisku razinu mora poput ove kojoj svjedočimo zadnjih dana”, rekao je dok radoznale poglede turista privlače ogoljeni temelji zgrada duž nekih kanala.

Prizor je to neobičniji što inače gradu mletačkih duždeva prijeti suprotan fenomen, “visoka voda” ili iznimno visoka plima koja redovito plavi glasoviti Trg svetog Marka. Od listopada 2020. grad i lagunu štiti sustav umjetnih brana MOSE (Mojsije na talijanskom), koji se aktivira kada razina Jadranskog mora poraste do 110 cm.

Odgovarajući na pitanje o možebitnoj povezanosti niske vode ovih dana i suše koja je pogodila dio Europe kao posljedica klimatskih promjena, stručnjak je rekao: “Sutra se (srijeda) vraćamo u normalu.”

Talijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, objavila je skupina za zaštitu okoliša Legambiente, a najgora je situacija na sjeveru zemlje. Po, najduža talijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana, ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine, stoji u priopćenju.

U srpnju prošle godine Italija je pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina i proglasila je izvanredno stanje u područjima oko rijeke Po, koja čine otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji. “U situaciji smo s deficitom vode koji se gomila od zime 2020.”, rekao je klimatolog Massimiliano Pasqui iz talijanskog znanstveno-istraživačkog instituta CNR, a prenosi dnevnik Corriere della Sera.

“Potrebno nam je 50 dana kiše”, rekao je. Razina vode na jezeru Garda u sjevernoj Italiji pala je na rekordno niske razine.

Anticiklona dominira vremenom u zapadnoj Europi već 15 dana, donoseći blage temperature kakve se inače viđaju u kasno proljeće. Najnovije vremenske prognoze ipak najavljuju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u Alpama u narednim danima.

Previous articleBill Gates rezervirao cijeli restoran s tri Michelinove zvjezdice, naručio Colu pa otišao!
Next articleSky: Što Gvardiola čini posebnim?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here