Vijesti

FOTO/VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL za reformu mjesne samouprave

FOTO/VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL za reformu mjesne samouprave

Savez PGS-Lista za Rijeku-Akcija mladih-Laburisti održao je uoči riječkih mjesnih izbora završni predizborni skup u ispunjenoj dvorani Transadria. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je da se odluka o formiranju zajedničkog bloka pokazala punim pogotkom.
– Stvoren je savez koji može u ravnopravnu utrku s SDP-om i HDZ-om na svim razinama izbora u gradu Rijeci, uvjeren je Švorinić osvrnuvši se i na nervozu u taboru SDP-a te riječi gradonačelnika Obersnela koji je konkurenciju optužio za neprincipijelnu koaliciju i prljavu kampanju.
– Njihova koalicija je valjda principijelna pa se raspada nepunih godinu i pol nakon izbora, ustvrdio je Švorinić koji je pozvao građane na izbore jer je uspjeh kandidata koalicije jedini put prema većim ovlastima i sredstvima putem reforme mjesne samouprave u Rijeci koje će ovaj savez pokrenuti u Gradskom vijeću.
– Odnosi snaga u gradskom parlamentu više nisu isti kao sada pa osim vijećnika saveza za svoje prijedloge očekujemo podršku dobronamjernih i konstruktivnih vijećnika drugih političkih opcija iz pozicije i opozicije.

Predsjednik riječke Akcije mladih Bojan Kurelić osvrnuo se na činjenicu prema kojoj mjesni odbori raspolažu minimalnim sredstvima i ovlastima te izrazio nadu da će nakon nedjelje barem polovica vijeća mjesnih odbora biti u rukama opozicije
– To je jedini način da dođe do promjena jer se SDP-ova vijeća za to sigurno neće boriti budući da im je i ovako dobro, poručio je Kurelić uz podatak da je zagrebačka mjesna samopouprava ‘teška’ 2,8 posto proračuna dok se za riječku odvaja tek 0,12 posto.

I dopredsjednica riječkog PGS-a Tea Mičić Badurina nezadovoljna je ovlastima koje danas ima mjesna samouprava.
– Pri tome mjesna samouprava nije imala previše utjecaja na način trošenja tih sredstava, načinom izbora izvođača radova niti sudjeluje kao ovlašteni predstavnik naručitelja u samim postupcima javne nabave. Ne postoji nikakva kontrola trošenja javnih sredstava na toj razini, zaključuje Mičić Badurina.

Savezu je sve najbolje zaželio i saborski zastupnik Laburista Nenad Pleše – Neću glasati za vas ali samo zato jer nemam prebivalište u Rijeci nego u Delnicama, poručio je okupljenima.

Predsjednik riječkih Laburista Vedran Sabljak smatra kako su mjesni odbori temelj društvenog funkcioniranja građana gdje bi oni trebali imati priliku neposredno odlučivati o stvarima koji se tiču kvalitete života u njihovoj ulici u njihovom kvartu.
– Prema svemu što su kolege iznijele, vidimo da u gradu Rijeci to baš i nije tako. Mjesni odbori u gradu Rijeci su marginalizirani, nemaju ovlasti za donošenje odluka i raspolažu sa iznimno niskim sredstvima. Mi u Savezu smatramo da mjesnim odborima treba omogućiti vise autonomije da građani tih mjesnih odbora mogu u većoj mjeri odlučivati o kvaliteti svoga života. Pozivam građjane da 19.10. izađu na izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo da odlučuju o sebi samima.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.