Vijesti

FOTO/VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL za reformu mjesne samouprave

FOTO/VIDEO: Savez PGS-RI-AM-HL za reformu mjesne samouprave

Savez PGS-Lista za Rijeku-Akcija mladih-Laburisti održao je uoči riječkih mjesnih izbora završni predizborni skup u ispunjenoj dvorani Transadria. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je da se odluka o formiranju zajedničkog bloka pokazala punim pogotkom.
– Stvoren je savez koji može u ravnopravnu utrku s SDP-om i HDZ-om na svim razinama izbora u gradu Rijeci, uvjeren je Švorinić osvrnuvši se i na nervozu u taboru SDP-a te riječi gradonačelnika Obersnela koji je konkurenciju optužio za neprincipijelnu koaliciju i prljavu kampanju.
– Njihova koalicija je valjda principijelna pa se raspada nepunih godinu i pol nakon izbora, ustvrdio je Švorinić koji je pozvao građane na izbore jer je uspjeh kandidata koalicije jedini put prema većim ovlastima i sredstvima putem reforme mjesne samouprave u Rijeci koje će ovaj savez pokrenuti u Gradskom vijeću.
– Odnosi snaga u gradskom parlamentu više nisu isti kao sada pa osim vijećnika saveza za svoje prijedloge očekujemo podršku dobronamjernih i konstruktivnih vijećnika drugih političkih opcija iz pozicije i opozicije.

Predsjednik riječke Akcije mladih Bojan Kurelić osvrnuo se na činjenicu prema kojoj mjesni odbori raspolažu minimalnim sredstvima i ovlastima te izrazio nadu da će nakon nedjelje barem polovica vijeća mjesnih odbora biti u rukama opozicije
– To je jedini način da dođe do promjena jer se SDP-ova vijeća za to sigurno neće boriti budući da im je i ovako dobro, poručio je Kurelić uz podatak da je zagrebačka mjesna samopouprava ‘teška’ 2,8 posto proračuna dok se za riječku odvaja tek 0,12 posto.

I dopredsjednica riječkog PGS-a Tea Mičić Badurina nezadovoljna je ovlastima koje danas ima mjesna samouprava.
– Pri tome mjesna samouprava nije imala previše utjecaja na način trošenja tih sredstava, načinom izbora izvođača radova niti sudjeluje kao ovlašteni predstavnik naručitelja u samim postupcima javne nabave. Ne postoji nikakva kontrola trošenja javnih sredstava na toj razini, zaključuje Mičić Badurina.

Savezu je sve najbolje zaželio i saborski zastupnik Laburista Nenad Pleše – Neću glasati za vas ali samo zato jer nemam prebivalište u Rijeci nego u Delnicama, poručio je okupljenima.

Predsjednik riječkih Laburista Vedran Sabljak smatra kako su mjesni odbori temelj društvenog funkcioniranja građana gdje bi oni trebali imati priliku neposredno odlučivati o stvarima koji se tiču kvalitete života u njihovoj ulici u njihovom kvartu.
– Prema svemu što su kolege iznijele, vidimo da u gradu Rijeci to baš i nije tako. Mjesni odbori u gradu Rijeci su marginalizirani, nemaju ovlasti za donošenje odluka i raspolažu sa iznimno niskim sredstvima. Mi u Savezu smatramo da mjesnim odborima treba omogućiti vise autonomije da građani tih mjesnih odbora mogu u većoj mjeri odlučivati o kvaliteti svoga života. Pozivam građjane da 19.10. izađu na izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo da odlučuju o sebi samima.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.