Home Vijesti Njemački list o demografskom slomu Balkana: Doseljenici iz Afrike i Azije postat...

Njemački list o demografskom slomu Balkana: Doseljenici iz Afrike i Azije postat će izazov

159
0
pexels dorde drazic 11123 17789378

Balkanske zemlje suočavaju se s kompleksnim demografskim izazovima koji imaju ozbiljan utjecaj na njihovu budućnost. Prema izvještaju Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), poteškoće proizlaze iz iseljavanja stanovništva, pada nataliteta te doseljavanja iz Azije, što postavlja ozbiljna pitanja o njihovoj pripremljenosti za budućnost.

Iseljavanje i nedostatak vojnika

Jedan od ključnih problema koji se ističu u FAZ-ovom izvještaju je nedostatak vojnika u balkanskim zemljama. Dok se zemlje poput Srbije intenzivno naoružavaju, nedostatak obučenih vojnika postaje sve veći problem. FAZ navodi da iako Srbija posjeduje impresivan arsenal vojne tehnologije, nedostatak vojnika koji su sposobni upravljati tim sustavima predstavlja ozbiljan izazov.

Utjecaj na gospodarstvo i investicije

Nedostatak radne snage također ima značajan utjecaj na gospodarstvo balkanskih zemalja. FAZ ističe da nedostatak domaćih radnika dovodi do situacija u kojima su kompanije prisiljene uvoziti radnu snagu iz Azije, što utječe na velike infrastrukturne projekte. Osim toga, nedostatak radne snage može odbiti potencijalne investitore, koji traže dovoljan broj kvalificiranih radnika.

Društveni utjecaj doseljavanja

Doseljavanje radne snage iz Azije i Afrike mijenja društvenu dinamiku balkanskih zemalja. FAZ ističe da će doseljenici donijeti sa sobom svoje običaje, kulturu i religiju, što može dovesti do napetosti i sukoba unutar društva. Osim toga, ova nova stvarnost postavlja izazove za vlasti koje se moraju nositi s integracijom novih stanovnika. (dw)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here