Home Vijesti FOTO: Ukrajinci Rusima uništili najjači i najmoderniji tenk!

FOTO: Ukrajinci Rusima uništili najjači i najmoderniji tenk!

288
0

Rusiji invazija na Ukrajinu baš i nije ušla po planu, a to se odnosi i na gubitke ruske vojne tehnike. Najupečatljiviji gubici bili su potonuće Moskve, zapovjednog broda Crnomorske flote i osipanje golemom, 60 kilometara dugog vojnog konvoja u blizini Kijeva.

Najnovija neugodnost za koju se pročulo na društvenim mrežama jest informacija da su ukrajinske snage na bojištu uništile moderan i rijetki ruski teški tenk T-90M Prorjiv-3 (Proboj-3).

Kao dokaz se pojavila fotografija objavljena na Twitteru koja je, kako se navodi, snimljena 4. svibnja i prikazuje uništen ruski tenk T-90M. Fotografiju je objavio novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko, a na fotografiji se u prvom planu vidi reporter Andrij Tsaplienko.

Kako se navodi, tenk je uništen u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkiv.

Kako piše specijalizirani ratni portal The War Zone, tenk T-90M predstavlja tehnološki najnapredniji i najsposobniji tenk u ruskom vojnom arsenalu na bojišnici.

Inicijalna serija ovih tenkova predana je samo 2. gardijskoj motorističkoj diviziji M. I. Kalinjina, 1. gardijske tenkovske armije u proljeće 2020. godine, a nedavne procjene govore da je trenutno u upotrebi samo stotinjak modela tog tenka. Razvikani, ali na bojištu još uvijek nedokazani, borbeni tenkovi T-14 Armata još nisu spremni za borbe na prvoj liniji i ima ih vrlo malo pa T-90M ostaju najmoderniji operabilni ruski tenkovi u ratu s Ukrajinom.

Uništenje ovog tenka odražava i spremnost Moskve da u bitku uključi svoju vrhunsku vojnu tehniku, rezonira The War Zone. Rani dokazi da je Rusija možda angažirala dio svojih ograničenih zaliha tenkova T-90M počeli su se pojavljivati još ​​u travnju. Skriveni tenk T-90M viđen je u Harkivskoj oblasti na videima koje je objavila Nacionalna garda Rusije (Rosgvardija) 25. travnja, a koji su otada kružili društvenim mrežama.

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 kalibra 125 mm s glatkom cijevi u moderniziranoj kupoli, T-90M je opremljen naprednim mogućnostima zaštite oklopa i protumjera. Među njima je i ugrađeni eksplozivni reaktivni oklop dizajniran za zaštitu od oblikovanih naboja i minimiziranje utjecaja protuoklopnog streljiva.

Dodatno, tenk ima mjestimice oklop s letvicama, može se opremiti i mrežastim oklopom, a oba su dizajnirana da poboljšaju njegovu obranu od raketnih granata. Njegove protumjere uključuju i bacače dimnih granata, koji mogu dodatno pomoći u prikrivanju od pješaštva s protutenkovskim oružjem. Glavna poboljšanja senzora i kontrole vatre čine ključni nadogradnje tenka T-90 prvi put predstavljenog u ranim devedesetima u moderni T-90M. Okružni i pogonski sustavi tenka, kao i sustav za rukovanje streljivom, također su unaprijeđeni.

Previous articleKamera je snimila sve, evo kako je zaista došlo do sukoba Modrića i Laportea. Pogledajte što je Luka radio prije nego što je dobio šamar
Next articleZovu ga Sadist, Tetak, Gad. Modrić ga je ljubio kao heroja trijumfa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here