Home Vijesti FOTO/VIDEO: Stjenice napale neboder na Rastočinama – Evo kako se zaštititi!

FOTO/VIDEO: Stjenice napale neboder na Rastočinama – Evo kako se zaštititi!

674
0
Ilustracija

Nakon Pariza i Londona, stjenice su stigle i u Rijeku! U neboderu na adresi Rastočine 6 stanari imaju najezdu stjenica, upozorava stanarka Renata Bartula-Bosanac .

Zvali su sanitarnu inspekciju, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Svi im kažu da je to veliki problem ali rješenja nema, govori Bartula Bosanac.

Iz Dezinsekcije su im rekli da ih ne vide, a oni ih vide i osjetena koži
– Djeca su izgrižena i stvorila su alergijsku reakciju. Čak sam ih i snimila i imamo i foto i video zapise, izjavila je stanarka.

FOTO/VIDEO: Čitateljica

Sve je, dodaje, počelo prije godinu dana kada je država u stan na 14. katu uselila Afganistance, koji su tamo živjeli neko vrijeme, ali je stan trenutno prazan. U Gradu Rijeci tvrde da ništa ne mogu jer je stan državni. Stjenice su se pojavile najprije u tom stanu, potom proširile na petnaesti, pa šesnaesti kat, a onda su se spustile, pa ih sada imaju ina trinaestom katu.

Kako se riješiti stjenica?

  1. Identifikacija stjenica: Prvo, provjerite je li problem zaista uzrokovan stjenicama. Stjenice su mali insekti smešteni u krevetu i drugim skrovištima. Pretražite krevet, madrace, jastuke i okolno područje kako biste ih identificirali.

  2. Ispraznite krevet: Ispraznite krevet tako da uklonite posteljinu, jastuke i pokrivače. Operite ih na visokoj temperaturi kako biste ubili stjenice i njihova jaja.

  3. Usisavanje: Usisajte krevet, madrac i okolni prostor. Pripazite na sve šavove i nabore gdje se stjenice mogu skrivati. Odmah izbacite vrećicu usisivača kako biste spriječili da se stjenice ponovno prošire.

  4. Pranje i sušenje odjeće i tkanina: Operite sve tkanine koje su bile u blizini zaraženog područja, uključujući posteljinu, zavjese, odjeću i ručnike na visokoj temperaturi. Nakon pranja, stavite ih u sušilicu na visokoj temperaturi.

  5. Upotreba zaštitnih navlaka: Investirajte u zaštitne navlake za madrace i jastuke. Ovo će spriječiti stjenice da se nastane u madracu ili jastuku.

  6. Kemikalije i insekticidi: Možete razmotriti korištenje insekticida namijenjenih za stjenice. Pažljivo slijedite upute na proizvodu i budite oprezni s kemikalijama u spavaćoj sobi.

  7. Pozovite profesionalca: Ako se problem stjenica nastavi ili se čini prevelikim, obratite se profesionalcu za dezinsekciju. Stručnjaci imaju iskustva u rješavanju problema s stjenicama.

  8. Redovito praćenje: Nakon tretmana, redovito provjeravajte krevet i okolno područje kako biste osigurali da stjenice nisu ponovno stigle.

  9. Prevencija: Da biste spriječili buduće napade stjenica, održavajte higijenu u spavaćoj sobi, izbjegavajte kupnju rabljenog namještaja i redovito provjetravajte prostor.

Slijedeći ove korake, možete smanjiti i riješiti problem stjenica u svom stanu.

Previous articleEPPO istražuje davanje i primanje mita u projektu sanacije jame Sovjak
Next articleHajduk oštro kažnjen zbog govora mržnje Torcide u Rijeci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here