Home Kolumne Franjo Čabrijan: O medijima da Ti kažem dvije!

Franjo Čabrijan: O medijima da Ti kažem dvije!

167
3

Oni koji su se bavili politikom ili se još bave znaju da je Novi list samo u periodu glavnog urednika pokojnog gospodina Veljka Vičevića bio višestranačka i demokratska novina. Odmah iza profesionalne smrti gospodina Vičevića komitetski direktor preuzima vlast i postavlja glavnog urednika po svojoj volji. Talent za briškulu i trešetu i danas ponovo “uređuje”, a tiraž pada. Već godinama samo su dobri momci u SDP-u, a HDZ-ovci su, po domaći, “niš koristi”. Bolest, ali i zamor, kao i smiješak novaca, učinili su svoje da komitetski direktor proda svoje (za koje nije dao ni kune po omrznutom Tuđmanovom zakonu o pretvorbi) tzv. dionice nekakvom istant-tajkunu koji je član HDZ-a, prijatelj i poslovni partner bivšeg premijera, ali i kolega riječkog Gazde, kojem je, gle slučaja, (kao da u politici postoji taj termin) prodao pola glisera zavidnih dimenzija i vrijednosti. Vlasnik HDZ-ov tajkun, a politika Novog lista ista. Jasno je da tu nešto smrdi, a ti urednici iza gospodina Vičevića nisu nikad javnosti
dali prihvatljivo objašnjenje.

Uglavnom, Novi list kao političko glasilo je sumrak novinarstva, ali i demokracije. Jedan od tzv. komentatora Novog lista, drug Neven Šantić, na skupu Ladonje tvrdi da su mediji četvrti stup demokracije, kao i da postoje dvije vrste medija: otvoreni i oni koji to nisu. Dodao bih da je Novi list stup SDP-a i politički potpuno neprofesionalna novina. Izgleda da i u Ladonji kao političkoj stranci još ne znaju puno o Novom listu, ili su ga pročitali samo kad je g. Cuccurin imao intervju, a kroničarka SDP-a mu je u maniri NU2 s HTV-a pokušavala stalno podmetnuti nogu u brizi za ugrožena mjesta SDP-u na predstojećim izborima. Valja mlađe podsjetiti da se u Novi list nije nitko mogao zaposliti ako nije bio član Partije, a ti isti su uništili sistem koji su osmišljavali, kao što će i uništiti ovu državu ako konačno ne siđu s vlasti.

Radio Rijeka je posebna priča. Tamo će novinar Krmpotić ismijavati Keruma čim mu padne na pamet (a Kerum za razliku od riječkih političara ima stvarne rezultate kao privrednik). Novinar Ferlin će na Tužibabu pustiti samo ono što ne kritizira riječku vlast, jer bi to ugrozilo njegove prihode van državnog radija. Poznati ravnatelj je po povratku iz Zagreba trebao biti u timu koji opslužuje župana, ali je Gazda zaključio da će više koristiti SDP-u kao ravnatelj radija.

Kanal Ri – zna se- naši novci- njihovi profinjeni štitonoše. RiTV se prilagodio Gazdi, a reda radi tu i tamo, ali sve manje, pokaže drugačije mišljenje, tek toliko da zamaže oči naivnima. Riječki studio HTV-a svima niz dlaku. Slika i komentar med i mlijeko, kao da u ovom gradu i kraju nema problema. Iz Rijeke samo veliki uspjesi i veliki poslovi, investicije koje ne nose ni jedno novo radno mjesto.

Radio Trsat je negdje oko sedam ujutro čitao komentare slušatelja, pa kad sam počeo i sam se javljati ukinuli su emisiju. Potom sam se sjetio gdje im je sjedište: u zgradi Novog lista.

Summa summarum, svi mediji su kupljeni od aktualne vlasti. Kad bi mogli, drugovi bi u maniri svojih učitelja ukinuli i internet, koji, hvala pametnim, ne mogu kupiti, niti zabraniti. Zbog toga i ovaj pogled na medije i blato koje nam  SDP donosi svaki dan. (Franjo Čabrijan)

Previous articleSuradnja Liste za Rijeku i umirovljeničke koalicije u 7. izbornoj jedinici
Next articleEko Kvarner najavio javnu raspravu o gradnji Termoelektrane Plomin 3

3 COMMENTS

 1. dovoljno je pogledati samo današnju online naslovnicu novog lista. 2/3 prostora članci ili najave sutrašnje potresne ispovijedi željka jovanovića. nije sramota biti opredijeljen ali je sramota glumiti neovisnost, a bezočno raditi u službi jedne političke opcije.

 2. Prekjučer je u emisiji Otvoreno HTV-a gostovao i “glavni urednik” Novog Lista drug Mijić. Iz njegovih riječi moglo se osjetiti
  koliko je nahuškan na stranku na vlasti, kao da će kad dođu njegovi drugovi (i stvarni vlasnici) ponovo na vlast u Hrvatskoj
  biti sve med i mlijeko.Doduše, u stranci na vlasti ima bar 10 puta više Partijskih drugova druga Mijića.Ako ja ukradem 1000 kuna,
  a X milion kuna, oba smo lopovi. Ne slažem se sa komunističkom tezom da treba birati manje zlo, a to upravo ono što nam
  nudi drug Mijić.Treba birati nove koji nisu podmetnuti od režima vlasti.

 3. Zanimljive su teze gospodina Čabrijana o potkupljenosti riječkih medija. Oni su sigurno u funkciji sdp-a i lokalne vlasti. To se vidi po količini priloga u njima koji prenose i najbezveznija i najbanalnija zbivanja u sdp-u. Uskoro ćemo znati što marendaju, a što ručaju vodeći sdp-ovci. No, postavlja se pitanje zašto je i portal Rijekadanas neobjektivan i pokušava biti promotor isključivo Liste za Rijeku koja na koncu po pravim anketama ima u 8-oj izbornoj jedinici oko 0.6%. No Rijekadanas to ne objavljuje kao što ne objavljuje da će po sadašnjim rezultatima iz naše izborne jedinice u sabor ući i PGS i Laburisti, a nekadašnji ljubimac Liste za Rijeku Cuccurin neće. Bar tako zadnja anketa IPSOS-a govori. Mladi urednici portala trebali bi prenjeti i te vijesti. A ne izvlačiti informacije vadeći djelove nečijih izjava, pa je tako ispalo da se župan Komadina nudio Listi za Rijeku, što se pokazalo neistinito i smješno. Kao i u životu i u politici se najdalje dospije ako se govori istina, što se vidi iz popularnosti političara čije vrijeme dolazi Darija Vasilića. Svakome je jasno da mu popularnost raste i da će vrlo vjerovatno biti naš zastupnik u saboru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here