Home Mozaik Frljić šokirao i Poljake: Žena s hidžabom iz spolovila izvlači poljsku zastavu,...

Frljić šokirao i Poljake: Žena s hidžabom iz spolovila izvlači poljsku zastavu, Isus silazi s križa i siluje je…

2855
1

frljic_n1Predstava Olivera Frljića, donedavnog intendanta nacionalne kazališne kuće u Rijeci, nazvana “Naše nasilje i vaše nasilje” zaradila je nekoliko prijava u Poljskoj – ili reklama, ovisno o tome kako se slučaj promatra, piše Slobodna Dalmacija.

Predstava čiju dramaturgiju potpisuje sadašnji intendant HNK u rijeci Marin Blažević povrijedila je vjerske i nacionalne osjećaje nekolicine gradskih vijećnika i jedne parlamentarne zastupnice iz konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravednost, pa su prijavili tužiteljstvu predstavu, odnosno kazalište u gradu Bydgoszczu na čijem je festivalu komad izveden.

Povrijedila ih je ponajviše scena u kojoj gola žena glave pokrivene hidžabom iz spolovila izvlači poljsku zastavu, potom erotizirani ples uz melodiju “Tihe noći” i pojava Isusa Krista, koji je, okrunjen trnovom krunom, razapet na križu sastavljenom od kanta za benzin. Glumac u liku Isusa silazi s križa i siluje ženu.

Uz to, većina glumaca u “Našem i vašem nasilju” nastupa bez odjeće – i predstavu su prijavili i političari koji su je odgledali, ali i neki od njih na neviđeno.

Kakve reperkusije mogu nastati zbog prijave kazališne predstave, odnosno mogu li zbog nje imati problemja autori ili možda teatar koji ju je ugostio, zapitali smo riječkog intendanta Marina Blaževića koji veli da nije dovoljno dobro upoznat sa slučajem.

Budući da se komad izvodi ovih dana u europskim gradovima – sada u Berlinu, a potom će u Sarajevo, Ljubljanu, Cluj u Rumunjskoj i Suboticu – nije nekoliko dana kontaktirao s Frljićem, niti čuo nešto o reakcijama, ali predstava će svakako imati premijeru koncem studenog u Rijeci.

Na pitanje misli li da će uznemiriti i hrvatske gledatelje, Blažević odgovara kako je sve relativno – ono što nekoga uznemiruje drugoga ostavlja ravnodušnim, piše Slobodna Dalmacija.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here