Home Vijesti George Soros: Ukrajinska kriza je početak Trećeg svjetskog rata kojeg možda nećemo...

George Soros: Ukrajinska kriza je početak Trećeg svjetskog rata kojeg možda nećemo preživjeti

162
0

Milijarder financijer George Soros rekao je u utorak da je ruska invazija na Ukrajinu mogući početak Trećeg svjetskog rata pa je najbolji način za očuvanje slobodne civilizacije bio da Zapad porazi snage predsjednika Vladimira Putina.

Soros, 91, legendarni menadžer investicijskog fonda koji je stekao slavu klađenjem protiv funte 1992. godine, ukrajinski je rat predstavio kao dio šire borbe između otvorenih društava i zatvorenih društava poput Kine i Rusije koja su bila u usponu.

“Invazija je mogući početak Trećeg svjetskog rata i nisam siguran da će naša civilizacija preživjeti”, rekao je Soros Davosu, prema zapisu njegovog govora koji je objavio njegov ured.

“Najbolji i možda jedini način da sačuvamo našu civilizaciju je poraz Putina što je prije moguće. To je suština priče.”

Soros tvrdi da Putin, koji kaže da “specijalna operacija” u Ukrajini ide po planu i da će postići sve ciljeve Kremlja, sada vjeruje da je invazija bila pogreška i da se sprema pregovarati o prekidu vatre.

“Ali prekid vatre je nedostižan jer mu se ne može vjerovati”, rekao je Soros. “Što Putin postaje slabiji, postaje nepredvidljiviji.”

Soros je rekao da Europska unija mora shvatiti da Putin može isključiti ruski prirodni plin, koji trenutno predstavlja oko 40 posto europskih potreba, “iako će to biti bolno”.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače ubila je tisuće ljudi, raselila milijune i izazvala strah od najozbiljnijeg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin kaže da Sjedinjene Države koriste Ukrajinu da prijete Rusiji proširenjem NATO-a, a Moskva tvrdi da je morala braniti ruske govornike u Ukrajini. Ukrajina i njezini zapadni saveznici to odbacuju kao neutemeljene izgovore za invaziju na suverenu zemlju.

“Ne mogu predvidjeti ishod, ali Ukrajina sigurno ima šansu za borbu”, rekao je Soros.

Soros je Rusiju, daleko najveću državu na svijetu po površini, i Kinu, drugu najveću svjetsku ekonomiju, uvrstio kao vodeće članove grupe nadolazećih “zatvorenih društava” u kojima je pojedinac podređen državi.


Ponovivši američkog predsjednika Joea Bidena, koji je rekao da je Zapad upleten u bitku s autokratskim vladama, Soros je također dodao nešto pesimizma.

“Represivni režimi su sada u usponu, a otvorena društva su pod opsadom”, rekao je Soros. “Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju otvorenom društvu.”

Soros je rekao da je digitalna tehnologija, posebno umjetna inteligencija, pomogla Kini da prikupi osobne podatke za nadzor i kontrolu svojih građana agresivnije nego ikada prije.

Kineski dužnosnici odbacuju strane kritike kao zamagljene teze kolonijalnog razmišljanja. Takvi dužnosnici hvale Komunističku partiju za odbacivanje stranih tlačitelja i obnovu Kine tvrdeći da je Komunistička partija izvukla 800 milijuna ljudi iz siromaštva.

Soros je kritizirao strategiju predsjednika Xi Jinpinga ‘nulte-COVID stope’, rekavši da je propala i natjerao Šangaj na “rub otvorene pobune”.

Uz politiku COVID-a, Soros je rekao da je Xi napravio niz pogrešaka koje bi ga mogle koštati značajnog utjecaja dok se Komunistička partija priprema za odluku o dodjeli trećeg mandata koji bi predstavio presedan.

“Suprotno općim očekivanjima Xi Jinping možda neće dobiti svoj željeni treći mandat zbog pogrešaka koje je napravio”, rekao je Soros. “Ali čak i da to uspje, Politbiro mu možda neće dati slobodne ruke da bira članove sljedećeg Politbiroa.”

Previous articleOrban proglasio izvanredno stanje!
Next articleVIDEO: Drama na aerodromu, zvijezda prebila bezobraznog radnika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here