Home Vijesti Glavne aktere cetinjskog masakra povezuju plemenske, kumovske, susjedske veze i povijest koja...

Glavne aktere cetinjskog masakra povezuju plemenske, kumovske, susjedske veze i povijest koja seže do Njegoševog ‘Gorskog vijenca’

376
0

Glavni akteri masovnog ubistva koje je jučer na Cetinju počinio Vuk Borilović povezani su plemenskim, kumovskim, komšijskim vezama i zajedničkom poviješću koja seže još u Njegošev “Gorski vijenac”.

Prije nego što su ga policija i njegov sugrađanin Nenad Kaluđerović zaustavili mecima, Vuk Borilović je u krvavom pohodu na Cetinje ubio 10 sugrađana, prije svega suprugu i djecu Miloša Martinovića, jednog od potomaka obitelji koja je bila isprepletena s Borilovićima stoljećima.

Početkom godine, točnije pred Božić, 6. siječnja, članovi poznatih cetinskih obitelji Martinović i Borilović zajedno su pripremili božićno drvce i donijeli ga na Dvroški trg u Cetinju.

A njihova zajednička povijest počinje u zaseoku Gornič, samo tri kilometra od Nacionalnog parka Lovćen, koji pripada plemenu Bajice. Ovaj drevni zaselak naseljavaju dva bratstva – Martinovići i Borilovići.

– U plemenu za koje se kaže da je predstavnik državotvornog crnogorskog naroda, ponikli su mnogi mudraci, vladike, vojskovođe, junaci i junaci. U poznatoj kući Martinovića rođene su majke svetorodne dinastije Petrović, sv. Petra i kralja Nikole – opisano je u prošlogodišnjem putopisu portala “Radio Skala”.

U tekstu se navodi da je iz istog zaseoka nastala i obitelj Borilović, među kojima je bio i vitez Vuk Borilović, o kojem je pisao i Njegoš u “Gorskom vijencu”. Uz spomenutog viteza, čije ime nosi i ime masovnog cetinjskog ubojice, iz iste je obitelji potjecao i mitropolit Visarion Borilović-Bajica.

Novinari koji su posjetili selo Gornič opisuju da ga krase brojne stare kuće isklesane u kamenu, ali i one novijeg datuma.

U ovom selu ekipa “Radio skale” naišla je na čovjeka koji će godinu dana kasnije postati ozloglašen kao najgori masovni ubica u istoriji Crne Gore – Vuka Borilović.

Iz reportaže doznajemo da je Vuk rano ostao bez oca Svetozara, koji je preminuo u 43. godini života.

Vuk je tada imao pet godina i brata i sestru.

– Nesebično su stric i tete pomogli da se Svetina djeca izvedu na pravi put. Obiteljski sklad je ono što krasi ovu obitelj – stoji u ovoj reportaži.

Vuk je predstavljen kao službenik Nacionalnog parka “Lovćen”, njegov brat kao mornarički oficir, a sestra kao domaćica.

– Vuk Borilović naslijedio je ljubav prema Gorniču i mjestu gdje mu je otac prvi put otvorio oči. Zavolio je planinu i ona mu je u srcu od ranog djetinjstva. Ljubav prema Lovćenu pokazao je i tako što je jedan od odgovornih u NP “Lovćen” – opisali su ga novinari.

Snimili su i njegovu izjavu.

– Moj rodni grad je moja tvrđava, moj topli dom, moje utočište! Čujem i vidim poznate tonove, mirisi me opijaju i dok sam živ i dok mene ima, bit će i njega u meni, i na javi i u snu čuvat ću u svakom kamenu svu ispisanu povijest koja je često obliven gorkim suzama… – rekao je tada Vuk Borilović .

Druga važna poveznica između glavnih aktera je kumstvo. Jedna od Borilovićevih žrtava, Mitar Mitrović, bio je kum i Martinoviću i Kaluđeroviću, koji je na kraju i ustrijelio masovnog ubojicu Borilovića.

Miloš Martinović je nakon telefonskog razgovora sa zabrinutom suprugom Natašom pozvao kuma Mitra Mitrovića da ode i vidi što se događa, jer mu je Nataša rekla da ima problema sa stanodavcem Vukom Borilovićem.

Mitar je bez riječi otrčao do kumove kuće, ali je ubica već osudio Natašu i njene maloljetne sinove, a ubrzo i samog Mitrovića, koji ga je pokušao obuzdati.

Kao i Martinović, Mitar Mitrović bio je kum Nenadu Neni Kaluđeroviću, koji je na kraju, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pucao u Borilovića, ubojicu svog kuma. Istraga će utvrditi je li njegov metak nanio smrtonosne ozljede.

Odmah nakon što je ubio Natašu i njenu djecu, ubojica Borilović nazvao je njenog supruga Miloša Martinovića da mu sve ispriča.

Previous articleVIDEO: Dinamo potopio Hajduk na Maksimiru!
Next articleHajdukovi navijači na Fejsu krive samo jednog čovjeka za težak poraz na Maksimiru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here