Home Vijesti Grad dodijelio sredstva nepostojećoj udruzi!

Grad dodijelio sredstva nepostojećoj udruzi!

1870
14

Grad Rijeka je ove godine izdvojio proračunska sredstva pravno nepostojećoj udruzi Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka. Prema pisanju portala http://www.r-1-hr u Programu javnih potreba u kuturi za ovu godinu, objavljenom na web stranici Grada Rijeke 22. prosinca 2008. godine, na popisu se našla i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka. Na stranici 12. dokumenta, pod rednim brojem 11. nalazi se odluka o dodjeli sredstava u iznosu od 130.000,00 kuna koja su trebala biti u ovoj godini izdvojena iz Gradskog proračuna za Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnice Rijeka (U.P.U.H.) za ‘stručno usavršavanje’.

Problem je u tome što je Udruga registrirana pri Registru Udruga RH tek 18. veljače 2009. godine, a Zakon o udrugama u članku 2. stavak 2. definira da “Udruga stječe svojstvo pravne osobe danom upisa u registar udruga.”.

Iz Grada Rijeke su portalu R-1 dostavili sljedeće obrazloženje:
Na Natječaj za javne potrebe u kulturi Grada Rijeke za 2009. godinu prijavila se Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka, a dokument je potpisala Snježana Abramović u ime UPUH-a Zagreb. U popratnim dokumentima nalazilo se Rješenje i Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta za Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske. Ugovor se mogao potpisati s tom strukovnom organizacijom, međutim, budući da je postupak registracije riječke podružnice UPUH-a bio u tijeku, čekalo se na te dokumente. Ugovor o sufinanciranju programske djelatnosti temeljem Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke potpisan je s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske – Podružnica Rijeka tek nakon registracije te udruge (dobivanja matičnog broja riječke podružnice, OIB-a i registarskog broja Udruge) početkom travnja 2009. U skladu s tim je isplaćen dio ugovorenih sredstava.

UDRUGA PLESNIH
Izvadak iz registra udruga na kojem je vidljivo da udruga u trenutku odobrenja sredstava nije bila registrirana

Zaključno, sredstva su zaista isplaćena Udruzi u trenutku kad je ona pravno i postojala, ali su odobrena u trenutku kad ona nije postojala u Registru udruga RH. Samim time, udruga nije bila pravna osoba kojoj se dodjeljuju proračunska sredstva.

14 COMMENTS

 1. Oberšljam je kriminalac prve vrste. Svake godine udruga Drugo more, koju vodi stanoviti Mišković dobije od Grada Rijeke, -odjela za kulturu u okviru programa za kulturu oko 300 000 kuna. Ove godine 250 000 kuna, dok mnoge druge udruge s jednako dobrim ili još boljim programima dobiju po 10 000 kuna ili 0 kuna. Žena gosp.Miškovića je zaposlena u odjelu za kulturu Grad Rijeke.
  Aktivnosti Drugog mora nisu angažirane u stvranom životu Rijeke, već razglabaju u svom krugu o raznim temema među sobom kao mi u kafiću, ali zato dobiju po 300 000 kuna. Raspravljaju o zagrebačkoj situackiji “Pravo na grad” a šute o istim i gorim riječkim slučajevima rušenja baštine i urbanističkoh događanja. Izrađuju protestne plakate, za nikoga i ništa. Ruku po ruku s Oberšljamom.

 2. organizirani kriminal, politicki kriminal je najbolji biznis u ovoj prokletoj drzavi. trapju po stotine tisuca kuna u depove,a posteni radnik ima placu 4 000 Kn i dobije kaznu 2 000 sramota….

  samo problem je u tome sta nema ustanove u hrvatskoj koja bi trebala reagirati na takve stvari, sudstvo nitko nista ne poduzima, zasto?

  pa ja mislim da je vrlo ocito, PROFIT

 3. Potrošene u kulturne svrhe?? Naravno?? e, sad mi to više ne znamo, kao što se puno toga ne zna u ovoj truloj državi/ili zna neće se reć. Lijepo neka točno iznesu sve stavke, na koje je novac potrošen, i za koga. Kome je sve uplačeno, na čije račune,znaći sva proračunska sredstva,gdje je novac poreznih obveznika, malih građana, kojima je “otkinuto” da bi plaćali svakakvim šatro udrugama. U Velikoj Britaniji postoji udruga poreznih obveznika, ne znam točan naziv nije bitan, koja djeluju u vladi, njihovom saboru, te oni imaju svoj glas i mogu se pobuniti kad vide da sredstva nisu dodjeljena ispravno, pravoj udruzi,ili kad primjete malverzacije. Mislim da imaju i neke druge ovlasti.. E tako bismo i mi trebali napraviti, samo naravno to ne bi odgovaralo različitim Obersnelima,Vrhovnicima(Vrhovnik), Sanaderima, Polančecima, HDZ-SDP-e mafiji… Pa da vidimo gdje se sve taj novac troši, bilo bi manje korupcije i i kriminala., a i ovakvih sranja.. A koliko sam i prije čuo s ovom udrogom je i prije bilo problema ovakvih, možda je bio isti problem.

 4. Ma Obi je odavno dokazao da je p******…..prokleta politika i politicari sram ih bilo sta su napravili od ove drzave i drustva.
  Svakodnevno citamo o ovakvim stvarima i sta se dogodi ,naravno pojeo vuk magare .

 5. u ****** su za svoje programe dobili od obersnela čak 30.000,00 kn, udruga Iskorak i to pod stavkom kulture. Nečuveno

 6. U, ibanezu sta ti ne bi dao udruzi iskorak? pa zasto? oni su udruga kao i svaka druga samo sto se bori za prava homoseksualaca.

 7. Ovo je uobičajena praksa u Rijeci, ogromna sredstva dobivaju udruge čiji predsjednici i članovi su članovi obitelji zaposlenih u Gradu Rijeci. Primjer koji je Mićo gore naveo, o obitelji MIšković, je najočitiji primjer takve prakse. A nije jedini, već je to pravilo ponašanja u ovome gradu. Nepotizam i korupcija! I onda Jovanović u saboru trabunja o korupciji u RH, a slijep je za događanja u gradu u kojem je on dogradonačelnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here