Home Vijesti Grad prodaje Costabellu za 5 milijuna eura?

Grad prodaje Costabellu za 5 milijuna eura?

1270
1

Iako je riječka gradska vlast decidirano tvrdila da neće prodavati zemljište za realizaciju većih projekata, već da će potencijalnim investitorima prodavati pravo građenja, u slučaju Kostabele ipak će se krenuti u prodaju obiteljskog srebra. Da će se prodavati zemljište, a ne pravo građenja, potvrdio je Novom listu pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.
– Konačnu odluku će donijeti Poglavarstvo Grada Rijeke, a naš je prijedlog da se zemljište proda jer u nekoliko do sada raspisanih natječaja za prodaju prava građenja nije bilo zainteresiranih investitora. Raspisan će biti javni natječaj, a početna cijena zemljišta iznosit će 300 eura po kvadratu. Budući da je riječ o 16.000 kvadrata, računamo da ćemo uprihodovati oko 4,8 milijuna eura od prodaje Kostabele. Razmišljamo i o naplati postojećih objekata koji su trenutno u lošem stanju, a cijena bi iznosila 450.000 eura, izjavio je Škunca.
Zanimalo nas je zbog čega je došlo do promjene koncepcije i je li odluka o prodaji zemljišta, a ne prava građenja, posljedica lobiranja potencijalnih investitora. Prije nekoliko godina tvrtka Gorana Štroka bila je zainteresirana za Kostabelu, čak je potpisan i ugovor, a onda je on raskinut. Budući da Štrok glasi kao čovjek blizak SDP-u, pitanje je je li se upravo njemu pogodovalo. Naime, do raskida ugovora između Štrokove tvrtke i Grada Rijeke u vezi sa zakupom Kostabele došlo je zbog toga što prostornoplanska dokumentacija nije predviđala gradnju kakvu je zamislio hotel Bellevue. Kako se sada čini, većina uvjeta se u potpunosti mijenja, a investitori će imati puno veći manevarski prostor kada je u pitanju gradnja.
– Nije točno da se na bilo koji način pogoduje tvrtki Jadranski luksuzni hoteli s kojom je prije nekoliko godina potpisan ugovor o zakupu. Nakon raskida tog ugovora s njima nismo imali nikakav kontakt. Na prodaju zemljišta smo se odlučili zbog toga što nam je cilj da se taj prostor što prije privede svrsi i da se spriječi daljnje propadanje. Svi investitori koji su iskazali zanimanje za projekt kazali su da žele kupiti zemljište, a ne pravo građenja. Među njima ima talijanskih, austrijskih, ruskih, ali i hrvatskih tvrtki, pojašnjava Škunca.
Budući da je želja svakog investitora da što više zatvori prostor, pitali smo Škuncu hoće li prodaja zemljišta imati za posljedicu zatvaranje Kostabele za građane i onemogućavanje pristupa moru. On tvrdi da se to neće dogoditi.
– Generalnim urbanističkim planom predviđeno je da se na toj lokaciji mogu rekonstruirati postojeći objekti, ali i izgraditi novi jer je riječ o zemljištu s turističkom namjenom. Znači da će se graditi turistički objekti manjeg kapaciteta, ali jednako tako i sportsko-rekreacijska zona sa sadržajima wellnessa. Za taj dio projekta budući investitor će morati izraditi urbanistički plan uređenja, a Grad Rijeka će inzistirati da se moraju osigurati i javne površine. U svakom slučaju mi ćemo na javnom natječaju preferirati one ponude u kojima će kompleks biti otvoren prema građanima, zaključio je Škunca. (novi list)

Previous articleZabrana pušenja na Kantridi
Next articleJVL: Jug CO – Primorje EB 13:7 (3:2, 3:3, 3:0, 4:2)

1 COMMENT

  1. Prodavat nekretnine za vrijeme financijske krize bas kada postoji nedostatak likvidnosti????!

    Ovo bi bilo isto ko’ da ideš prodavat dionice usred burzovne recesije i pada b. indexa…Uopce neisplativo za prodavaca(G. Rijeka).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here