Home Vijesti Grad Rijeka troši 3200 eura godišnje na uklanjanje grafita, Grad Zagreb 400000...

Grad Rijeka troši 3200 eura godišnje na uklanjanje grafita, Grad Zagreb 400000 eura

198
0

Grad Zagreb kreće u obračun s grafitima po gradskim pročeljima. Taj je problem prisutan već godinama, posebno u centru grada. Samo u Donjem gradu grafita ima više od 3500. Stoga je Grad donio odluku da će osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja grafita.

Druga mjera odnosi se na nanošenje antigrafitnog premaza kojim se u budućnosti olakšava uklanjanje ponovnih grafita, također se financira u stopostotnom iznosu. Treća mjera odnosi se na postavljanje videonadzora i ona se financira u 80 postotnom iznosu za ulična pročelja ili do 750 eura – rekla je Irena Matković, zamjenica pročelnika za strategijsko planiranje, Grad Zagreb.

Vlasnici i suvlasnici koji se prijave mogu kombinirati mjere koje žele. Do kraja 2023. godine izdvojeno je 400 tisuća eura.

– Povjerenstvo će na neki način raditi listu prioriteta, a prednost će imati povijesno-urbana cjelina grada, zona A i B jer se radi od dijelu koji je najviše pogođen grafitima. Svaka zgrada može se prijaviti jednom za korištenje ovih mjera – rekla je Matković.

Grad Rijeka godinama potpuno nezainteresiran za rješavanje problema grafita

Za usporedbu, Grad Rijeka je u uklanjanje grafita u 2022. godini uložio daleko manja sredstva.

Sredstva utrošena na rješavanje prijava, odnosno sanaciju za uklanjanje grafita iznose 3.291,19 eura (PDV uključen) te 3.328,50 eura (PDV uključen) za sanaciju dječjih sprava. Za popravke komunalne imovine i opreme, najviše autobusnih čekaonica (lom stakla) utrošeno je ukupno 21.506,90 eura, uz napomenu da se ne vodi odvojena evidencija za sanaciju po osnovi redovnog održavanja, a druga po osnovi vandalskog oštećenja pa se iznijeti podatci ne odnose isključivo na trošak sanacije oštećenja nastalih na taj način, već na trošak sanacije općenito.

Prema riječima gradske izvršne vlasti “Sankcioniranje počinitelja otežano je zbog činjenice da se većina navedenih onečišćenja događa u kasnim noćnim satima te je teško spriječiti takvo ponašanje pojedinaca, utvrditi počinitelje i Odlukom o komunalnom redu poduzeti propisane mjere. U tom smislu komunalnim redarima pomaže video nadzor budući da povećava mogućost pronalaska počinitelja i u konačnici njihovog sankcioniranja. Videonadzor u cilju pronalaska počinitelja i njihovog sankcioniranja postavljen je na lokacijama Androv breg, Braće Cetine, Draga Brig, Mlaka, Pomerio, Titov trg, te Reciklažno dvorište Pehlin“. (jutarnji/grad rijeka)

Previous articlePoslala je poruku na broj svoje pokojne sestre, a onda je dobila jeziv odgovor
Next articleSeverina priznala: “Brak je precijenjen, ja sam sretno rastavljena”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here