Home Vijesti Gradonačelniče, odvajanje otpada nije znanstvena fantastika!

Gradonačelniče, odvajanje otpada nije znanstvena fantastika!

926
0

“Odvajanje otpada nije znanstvena fantastika – gradonačelniče, Vi ste na potezu!”, poručili su u Rijeci predstavnici Kriznog eko-stožera Marišćina.

Gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je od jeseni prekinuo komunikaciju s eko-stožerom, pitaju koliko će građane Rijeke koštati kazneni penali Europske komisije. Prema direktivi Europske unije o odlagalištima, Hrvatska je do kraja prošle godine trebala za četvrtinu smanjiti udio biorazgradivog otpada na odlagalištima, no nije učinjeno ništa.

Biorazgradivi otpad se ne odvaja, a ne odvajaju se ni ostale sirovine iz komunalnog otpada, naglašavaju u Eko-stožeru. Osim skupim penalima zbog nepoštivanja zakona, građanima Rijeke i okolice prijete i katastrofalne posljedice po zdravlje i okoliš zbog primitivnog zatrpavanja smeća u rupe u zemlji.

Posjet talijanskom Trevisu, gdje se na području s 550 tisuća stanovnika izdvaja 90 posto otpada, posebno biootpada koji je najaktivniji, uvjerio ih je da je to moguće, kažu Josip Begonja i Mirna Međimorec.

Odgovarajući danas na pitanja nakon sjednice Vlade, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović tvrdi da Hrvatska neće plaćati penale zbog biorazgradivog otpada jer je količina tog otpada smanjena za 29 posto.(radio rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here