Home Vijesti Gradska administracija u 9 godina nabujala 41 posto

Gradska administracija u 9 godina nabujala 41 posto

1104
3

Trend bujanja administracije u posljednjih desetak godina nije zaobišao ni Grad Rijeku. Tako je u razdoblju od 2000. do 2009. godine broj zaposlenih u gradskoj upravi skočio za čak 41%, odnosno s 316 na 446 osoba. Rashodi za plaće su u istom razdoblju skočili za nešto manje od 100%. U ove brojke nisu uključeni ostali korisnici proračuna poput dječjih vrtića i vatrogasaca kao ni zaposlenici u komunalnim poduzećima. Trend bujanja troškova administracije je najzamjetniji upravo u zadnje dvije godine za vrijeme kojih je proračun narasao za 5,10%, a rashodi za plaće zaposlenih u gradskoj upravi za čak 32,58%. Broj zaposlenih je u istom razdoblju skočio za preko 15%.

Iz grada u svoju obranu poručuju kako se broj zaposlenih povećavao zbog decentralizacije izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola te uvođenja komunalnog redarstva. Ipak, radi se o tek simboličnoj decentralizaciji i postavlja se pitanje na koliko bi zaposlenika po gradskim ocima nabujao gradski servis kada bi decentralizacija bila stvarna i došla na razinu razvijenih zemalja EU.

Zanimljivo je da je istovremeno broj stanovnika u Rijeci prema policijskim podacima od 2000. do 2007. godine pao za 7 tisuća gradjana koji su odselili iz Rijeke pa ispada da se broj zaposlenika gradske uprave kreće obrnuto proporcionalno u odnosu na broj stanovnika kojem bi trebala pružati usluge.

Grad Rijeka po ovakvim brojkama nije nikakva iznimka unutar Hrvatske, mnoge jedinice lokalne samouprave stoje i mnogo gore. Pravi razmjeri neefikasnosti vidljivi su tek kada se napravi usporedba s gradovima poput susjednog Trsta ili po veličini Rijeci bliskog Maribora čije su gradske uprave svojim građanima dvostruko jeftinije. Udio plaća i materijalnih rashoda za zaposlene izravno u upravi u riječkom proračunu je na razini od 10,7 posto za razliku od Maribora ili Trsta gdje se isti troškovi godinama kreću na razini nižoj od 5 posto. (dankošvorinić)

3 COMMENTS

  1. Velicina uprave – najveci problem u RH, da se smanje troskovi za upravu, a mogu se smanjiti kroz kvalitetnu reformu kojom ce se ona efikasnije organizirati, ustedili bi se ogromni novci koji bi se mogli preusmjeriti na gospodarstvo npr., to ne mora biti nuzno poticajima, vec smanjenjem poreza (na dohodak, na dobit, PDV), a time profitirali i svi gradjani…

  2. većina novozaposlenih su moralno politički podobni, kao npr. nova zvjezda sdp-a t.m. i sl. To je sve obijevo biračko tijelo. Rijeka ide punom brzinom u propast

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here