Home Vijesti Gradska vijećnica širila ‘fake news’: Nije točno da izbjeglice iz Ukrajine dobivaju...

Gradska vijećnica širila ‘fake news’: Nije točno da izbjeglice iz Ukrajine dobivaju 4000 kuna, plaćeni smještaj i režije

558
1

Facebookom se već godinu dana širi netočna tvrdnja da su hrvatske vlasti osigurale izbjeglicama iz Ukrajine plaćeni smještaj, režije i 4000 kuna mjesečno. “Ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj primaju 4000 kuna, plaćeni smještaj i režije, umirovljenici sa 40 godina staža primaju 2600 kuna, a napušteni branitelji 0 kuna”, glasi objava na Facebook profilu. Identična ili slična objava može se vidjeti i na drugim korisničkim profilima na Facebooku i Instagramu. Ovog puta ju je podijelila i riječka gradska vijećnica Ljiljana Cvjetović (HSU)

Međutim, radio se o fake newsu, najvjerojatnije rezultatu proruskog hibridnog rata. Nije točno da izbjeglice iz Ukrajine imaju sve navedene privilegije. To se vrlo lako može provjeriti na stranici “Hrvatska za Ukrajinu”, koju je pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na toj se stranici tako može doznati da je Ukrajincima omogućen slobodan pristup tržištu rada u Hrvatskoj, dok im država sufinancira troškove stambenog zbrinjavanja.

Vlada RH je, naime, još u ožujku 2022. donijela odluku kojom se izbjeglicama iz Ukrajine troškovi smještaja sufinanciraju u maksimalnom iznosu od 3600 kuna mjesečno. Međutim, to je maksimalni iznos, a ne iznos koji dobivaju svi koji su iz Ukrajine zbog rata izbjegli u Hrvatsku.

U odluci Vlade može se doznati da je maksimalna subvencija za samce 50 kuna po danu (dakle maksimalnih 1550 kuna mjesečno), dok se subvencija za obitelji izračunava po sljedećoj formuli: 40 kuna po danu za prvog člana, 30 kuna po danu za drugog člana, 20 kuna po danu za trećeg člana i 10 kuna po danu za četvrtog i svakog idućeg člana.

Na stranici ‘Hrvatska za Ukrajinu’ može se doznati i da su u 13 županija provođeni javni natječaji za nabavku usluga prehrane i smještaja izbjeglica iz Ukrajine, uz informaciju o kumulativnim troškovima i broju korisnika usluge.

Dakle, tvrdnja da hrvatska država ukrajinskim izbjeglicama plaća stanarinu i režije te im još daje 4000 kuna mjesečno nije točna. Točna informacija glasi da izbjeglice iz Ukrajine, temeljem odluka Vlade RH i Europske unije, u Hrvatskoj imaju pravo na sufinanciranje stambenog prostora u iznosu do 3600 kuna mjesečno te im je otvoren pristup hrvatskom tržištu rada.

Što se tiče ostalih ‘činjenica iz objave koju je Cvjetovićka prenijela na Facebooku, oni su također uglavnom netočni. U Hrvatskoj najniža mirovina za jednu godinu staža iznosi 77,65 kuna. Za 40 godina staža, najniža je dakle mirovina oko 3100 kuna. Naravno, to nije iznos mirovine koji primaju svi umirovljenici s 40 godina radnog staža. Konačni iznos mirovine ovisi o nizu faktora i varira od osobe do osobe.

Jednako je netočna i tvrdnja o ‘napuštenim braniteljima’. Republike Hrvatska je osigurala osobama koje imaju status branitelja iz Domovinskog rata brojne materijalne povlastice, iako naravno postoje i branitelji koji ne uživaju ništa od tih povlastica. Hrvatskim braniteljima zajamčena je najmanja mirovina od 2.558,25 kuna, uvećana za 0,4989 kuna za svaki dan braniteljskog staža u borbenom sektoru.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here