Home Vijesti Gradsko vijeće podržalo osnutak Riječke aglomeracije

Gradsko vijeće podržalo osnutak Riječke aglomeracije

3402
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Na sjednici Gradskog vijeća koja je prigodno održana u Sveučilišnom kampusu na Trsatu podržan je konačni prijedlog obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka, čija je svrha brži regionalni razvoj kroz mogućnost zajedničkog povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. Pored Rijeke kao središta, aglomeraciju će činiti gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Na sjednici je zaključeno kako Grad Rijeka i nadalje ostaje otvoren za suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave koje su bile pozvane da pristupe Urbanoj aglomeraciji Rijeka, a koje do sada nisu prihvatile taj prijedlog. Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnika da, ako neke od tih jedinica lokalne samouprave do dana donošenja konačne odluke o utvrđivanju obuhvata Urbane aglomeracije Rijeka promjene stav, njihove suglasnosti za pristupanje aglomeraciji dostavi Ministru regionalnog razvoja. Naime, sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, konačnu odluku o obuhvatu donijet će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Oni koji se ne priključe morat će objašnjavati svojim građanima zbog čega su ostali bez europskih sredstava, ustvrdio je gradonačelnik Obersnel predstavljajući prijedlog vijećnicima.

Vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić ocijenio je da Grad Rijeka već 22 godine živi u neprirodnim granicama koje su 1992. godine iscrtali HDZ-ovi kartografi na čelu s Hrvojem Šarinićem.

– Rijeci je oduzeta privredna zona na Kukuljanovu, a brzopoteznom izmjenom već predloženog zakona ostala je i bez Kostrene. Iako nam se nudi urbana aglomeracija koja je oblik labave konfederacije, a mi se zalažemo za što čvršću integraciju, podržat ćemo ovaj prijedlog, pojasnio je Miletić u ime kluba Ri-AM.

Prijedlog osnutka Riječke aglomeracije podržali su svi vijećnici osim HDZ-ovih koji su ostali suzdržani.

– Urbana aglomeracija je skup lijepih želja i obećanja, a novca nema. Da ne bi ispalo da ne želimo razvoj Rijeke, bit ćemo suzdržani, a projekte ćemo podržati ako dođe do njihove realizacije, obrazložio je njihov stav vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here