Home Vijesti Grbin: Da smo u koaliciji s Možemo, morali bismo objašnjavati da ne...

Grbin: Da smo u koaliciji s Možemo, morali bismo objašnjavati da ne podržavamo odrast

151
0

Peđa Grbin iduće će godine, kako govori u intervjuu za Hinu, ili biti na čelu 16. vlade Republike Hrvatske ili više neće biti predsjednik SDP-a. Smatra se najozbiljnijim i najjačim izazivačem aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću, a do pobjede namjerava doći nizom, kako ističe, realnih i održivih politika koje SDP priprema, a kojima je u fokusu poboljšanje standarda građana i rast gospodarstva.

Konkurenciju za čelno mjesto u vladi nakon svrgavanja HDZ-a s vlasti dobio je u Sandri Benčić iz Možemo, kojemu, pak, zamjera, što je odbijanjem predizborne koalicije prednost dao izgradnji stranke umjesto nužnim promjenama u Hrvatskoj.

Izjavili ste da ste najbolji premijerski kandidat na političkoj sceni. Po kojim kriterijima ste došli do tog zaključka?
Najbolji sam kandidat za premijera, jer imam jasnu viziju promjena u našem društvu, u našem timu nalaze se najbolji ljudi koji će te promjene provesti, a iza mene stoji najveća oporbena stranka. Mi smo stranka koja u svom središtu djelovanja ima ljude i njihove potrebe, a Plenković i HDZ imaju sebe i svoj interes, da ne kažem, svoju stražnjicu i tu je razlika potpuno jasna.

Znači li to da ćete u izborni sraz u istu jedinicu s Plenkovićem, u izravni duel, ili ćete se povući u sigurnost 8. izborne jedinice?
Cijela Hrvatska je jednako bitna i ima jednako pravo sudjelovati u izboru premijera. Irelevantno je tko se u kojoj izbornoj jedinici kandidira jer će građani u cijeloj Hrvatskoj glasati za onu političku opciju i kandidata za premijera koje smatraju najboljima, a što se mene tiče, do sada sam četiri puta u sabor izabran u 8. izbornoj jedinici, zadnji put s najvećim brojem preferencijskih glasova od svih SDP-ovih kandidata.

Odete li u 8. jedinicu, mogli bi vas kritizirati da bježite od direktnog sučeljavanja s Plenkovićem.
Ja ne mogu pobjeći od Plenkovića, sve i da hoću, zato što se duel između dva kandidata za premijera vodi u javnom prostoru, bez obzira na to kandidira li se jedan u Zagrebu, a drugi u Puli, obojica u Zagrebu ili se jedan uopće ne kandidira na izborima jer je u hrvatskom izbornom sustavu i to moguće. Pa već smo imali premijera koji uopće nije bio na izborima, iz koalicije u kojoj je HDZ bio najveća stranka!

Uvjereni ste da možete pobijediti Plenkovića?
Ne bih se kandidirao na ovim izborima da to ne mislim.

Je li Možemo odbijanjem predizborne koalicije s SDP-om umanjio oporbene šanse na izborima?
Hrvatski izborni sustav honorira koalicije, no to ne znači da je priča gotova. Niti blizu. Štoviše, ova situacija ima određenih prednosti jer, recimo, da smo sada u koaliciji, a Možemo sudjeluju na konferenciji o odrastu, onda bismo mi morali objašnjavati zašto smatramo da je Hrvatskoj potreban rast i razvoj i da zbog toga ne podržavamo važan dio politike koju Možemo zastupa.

Ono što je činjenica je da je njihova odluka građenje svoje stranke nauštrb lakšeg postizanja pobjede i nužne promjene u Hrvatskoj. Imati HDZ na grbači 12 godina za ovu zemlju bilo bi pogubno, SDP će se rukama i nogama boriti da se to ne dogodi i u tome ćemo uspjeti.

Cijeli intervju pročitajte na linku.

Previous articleVIDEO: Odgodili utakmicu jer su na terenu pronašli otrovnicu!
Next articlePogibije Ziggiotta i Grafa 1977., na stazi Preluk, dovele su do ultimatuma: Ne preseli li se na zatvorenu trkaću stazu, VN Jugoslavije više neće biti – rođen je Grobnik!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here