Home Vijesti Grijanje jeftinije 10 posto

Grijanje jeftinije 10 posto

4784
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Usporedo s početkom sezone grijanja, u Salonu Grada Rijeke održana je konferencija za medije Trgovačkog društva Energo na temu toplinske energije, na kojoj je najavljeno smanjenje cijene grijanja i pojašnjene aktivnosti koje je Energo provodio tijekom ljeta, s ciljem izmjene Pravilnika o raspodjeli toplinske energije, u čemu je u konačnici i postignut uspjeh.

U novoj sezoni cijena grijanja bit će korigirana na niže S obzirom na to da je počela sezona grijanja u Rijeci te da je grijanje bila jedna od vrućih tema tijekom proljeća, gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor TD Energo Sanjin Kirigin održali su konferenciju za medije, na kojoj su iznijeli informacije o svemu što je poduzimano tijekom ljetnih mjeseci, kako bi se problemi s kojima se građani susreću smanjili na najmanju moguću mjeru.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je Energo iskoristio pauzu u kojoj nije bilo grijanja i poduzeo čitav niz aktivnosti; od sastanaka u Ministarstvu gospodarstva, razgovora s korisnicima, do izrade prijedloga izmjene Pravilnika o raspodjeli toplinske energije, odnosno svih aktivnosti na koje ih je obvezalo Gradsko vijeće, uključujući i omogućavanje izdvajanja zgrada iz sustava Energa.
Najvažnija vijest je da će u novoj sezoni cijena grijanja biti korigirana na niže. Kako je pojasnio gradonačelnik, u međuvremenu je došlo do pada cijena nafte, a jedan manji dio Energovih toplana koristi lož ulje kao energent.
Polazeći od poslovne politike Energa, da ima ujednačenu cijenu za sve korisnike, bez obzira iz koje toplane dobivaju toplinsku energiju, na kraju prošle sezone grijanja cijena grijanja smanjena je za sve korisnike, zbog smanjene cijene plina. Tako sada Energo smanjuje cijenu grijanja za sve korisnike, jer je došlo do smanjenja cijena nafte. Ukupni iznos smanjenja je nešto manji od 10%, ali kad se tome pribroji smanjenje koje je uslijedilo krajem prošle zime, cijena energije KWh će biti smanjena za nekih 15%.

„Prijašnja cijena je iznosila 0,50 kn po KWh, a sada će ta cijena iznositi 0,43 kn po KWh. S ovom cijenom, kada se uzme u obzir i cijena snage koja je sastavni dio ukupne cijene, cijena centralnog grijanja u Rijeci je jedna od nižih, možda čak i najniža, ako se izuzme sustav koji opskrbljuje HEP toplinarstvo, jer oni imaju mogućnost da gubitke koje ostvaruju na cijeni toplinske energije, nadoknađuju kroz cijenu struje, što je nekorektno, jer to plaćaju svi koji troše struju“, rekao je gradonačelnik Obersnel.
“Činjenica je da su se pojavljivali objektivno vrlo visoki računi, koji su očito rezultat neadekvatnog pravilnika o raspodjeli toplinske energije i moguće neispravnosti u sustavu očitovanja, i tu je Energo također proveo čitav niz aktivnosti, kako bi se te neugodnosti izbjegle”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je u lipnju ove godine održana europska konferencija na temu grijanja pod pokroviteljstvom Europske komisije na kojoj su doneseni određeni zaključci, među kojima je i smanjenje broja dimnjaka, odnosno lokacija na kojima se sagorijeva neki energent, što znači da će EK kroz svoju regulativu poticati sustave centralnog grijanja, kao prihvatljivije metode. Obveza svake države je da svojom regulativom riješi da takvi sustavi budu prihvatljivi građanima, dok je obaveza lokalne samouprave da iznađe modele kojima će subvencionirati grijanje onima koji su ga ne mogu plaćati u potpunosti ili djelomično. “Što se Rijeke tiče već se u potpunosti subvencionira grijanje za 150 obitelji koje po kriterijima iz Odluke o socijalnoj skrbi ne mogu plaćati troškove grijanja. Što se tiče države, ona će se time tek morati pozabaviti”, naglasio je gradonačelnik.

Jedan od zaključaka Gradskog vijeća, usvojen na gradonačelnikovu inicijativu je bio da će Energo omogućiti svima koji to žele, izlazak iz sustava Energa, kako bi imali svoje vlastite kotlovnice koje će sami održavati. Tijekom ljeta, od 268 zgrada koje koriste usluge Energa, izdvojilo se samo 5 zgrada, no Energo je i dalje na raspolaganju za sve one koji se žele izdvojiti, rečeno je na konferenciji.

Gradonačelnik je kazao kako je cijena koju Energo sada ima sastavljena po svim zakonskim odredbama. Ona je rezultat cijene koštanja energenata i troškova proizvodnje i utvrđena je sukladno zakonskoj proceduri, što su uostalom potvrdile i brojne inspekcije koje su bile u Energu, a potvrdila ih je i Hrvatska regulatorna agencija.

Gradonačelnik je pozvao sve korisnike da upute zahtjev tvrtkama od kojih su kupili razdjelnike i ostalu opremu koja je ugrađena u zgrade, da im izdaju potvrdu da su razdjelnici, odnosno ta oprema u ispravnom stanju. Direktor Kirigin je podsjetio kako su od zaključka Gradskog vijeća provedene razne aktivnosti: provedena je anketa među 9.865 korisnika, kojoj se odazvalo samo 35% korisnika. Od tog broja 12% je izjavilo da želi zadržati postojeći sustav, dok je 23% izjavilo da se želi izdvojiti, što je bio nedostatan broj da se prema njemu moglo donijeti bilo kakvo suvislo rješenje. Zbog toga su održani sastanci sa predstavnicima zgrada i stanarima, kako bi se razjasnile nejasnoće i pomoglo korisnicima da se odluče.
Kirigin je kazao kako se pet zgrada izdvojilo iz sustava, a u najavi su još dvije koje se žele izdvojit iz sustava Energa. Nitko nije odbijen. Energo je ostao bez 173 korisnika, uz još 70-80, u dvije zgrade koje se namjeravaju izdvojiti. U listopadu je u Gradsko vijećnici održan razgovor sa svim suvlasnicima i predstavnicima zgrada. Razgovaralo se problemima raspodjele toplinske energije i ugrađenoj opremi, razdjelnicima, termostatskim ventilima i koncentratorima signala, s kojima Energo nema ništa. Riječ je o opremi koja je kupljena na inicijativu Grada i Energa, uz 50% popusta uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost, što je danas ionako zakonska obaveza. Vlasnici opreme dužni su natjerati tvrtke koje su im isporučile opremu, da provjere ispravnost te opreme kako bi razdjelnici bili u funkciji, jer su na nekim mjestima uočene određene nelogičnosti, na koje je Energo ukazao vlasnicima.
Dodao je kako je raspodjela toplinske energije sada postala problem i u drugim gradovima. Energo je predložio da se svaka zgrada odluči za model koji im odgovara. Zadnji sastanak na temu Pravilnika o raspodjeli je u ministarstvu održan neki dan, a napori koje je Energo ulagao u njegovu izmjenu urodili su plodom jer je Ministarstvo prihvatilo razdvajanje na Kontinentalnu i Primorsku Hrvatsku, pa će u određenim člancima izmjenama primijeniti preporuke Energa. Energov model nudi da odnos između računa ne smije biti veći od 1 prema 4, i na taj način nudi uravnoteženu i pravičnu raspodjelu toplinske energije, rekao je Kirigin te dodao kako će se i dalje raditi na tehničkom unapređenju, pa se tako dovršava 2 kilometra novog cjevovoda na Vojaku.

Kirigin je naglasio kako su neke strane tvrtke, poglavito iz njemačke, vidjele priliku da uđu na tržište i preuzmu vođenje Energovih toplana. Nakon uvida u sustav, rekli su da van onog što Energo čini, oni ne mogu učiniti više i povukli su se iz prijedloga. Kao primjer Kirigin je naveo da se za stan od 70 m2 za grijanje u Rijeci godišnje plaća 6.100 kuna, u Brodu, Karlovcu i Vukovaru oko 6.500 kuna, dok u Zagrebu to iznosi 3.500 kuna. No, tvrdi Kirigin i u Zagrebu će morati korigirati cijene ukoliko se budu držali zakona.

Direktor Kirigin i gradonačelnik Obersnel su komentirali i najavu prosvjeda u ponedjeljak pred Energom, naglasivši da je pravo na prosvjed legitimno, no više od ovog što je Energo napravio proteklih mjeseci je u ovakvim uvjetima, s ovakvim cijenama energenta i ovakvim Pravilnikom o raspodjeli, nemoguće postići.
Gradonačelnik je još jednom pozvao sve korisnike da iskoriste ovaj model raspodjele koji je Energo ponudio i da vrlo ozbiljno upute zahtjev tvrtkama od kojih su kupili razdjelnike i ostalu opremu koja je ugrađena u zgrade, da im izdaju potvrdu da su razdjelnici, odnosno ta oprema u ispravnom stanju. Energo s tom opremom nema ništa, već samo ispostavlja račine temeljem podataka koje je dobio od onih koji su razdjelnike očitali. Energo je spreman prepustiti upravljanje nad toplanama onima koji su zainteresirani da to rade. Za sada nitko nije iskazao takav interes. „Razumio bih da netko dođe sa zahtjevom da preuzme toplanu i kaže da će sniziti cijenu grijanja za 50%, jer zna kako će to napraviti. No dolaženje samo sa zahtjevom za smanjenjem cijene za 50% i to bez ikakve argumentacije, ne stoji“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.(rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here