Home Najnovije Hajduk pozvan na ručak s Macronom zbog svoje partizanske prošlosti

Hajduk pozvan na ručak s Macronom zbog svoje partizanske prošlosti

8
0

Domaćim medijima odjeknula je vijest kako će se Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić u četvrtak susresti s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom na svečanom ručku koji će za uzvanike biti upriličen u Zagrebu. Priprema za ovaj susret traje preko mjesec dana, a Hajduk je jedini sportski klub koji je pozvan na svečani susret.

Činjenica da je Macron odlučio ugostiti baš Hajdukovog predsjednika nije nimalo slučajna. Postoji snažna povijesna veza Hajduka i Francuske koja se proteže još u period Drugog svjetskog rata.

Kroz talijansku okupaciju Splita, 1941. – 1943., Hajduk je odbio nastupati u tuđinskom (talijanskom) prvenstvu i klub je bio privremeno ugašen. Kapitulacijom Italije i padom Splita pod ustaške vlasti pokrenuta je inicijativa da se Hajduk uključi u prvenstvo NDH. Ta je ideja odmah odbačena jer nitko u Splitu nije mogao prijeći preko ustaške prodaje Splita i Dalmacije Italije.

Umjesto da igraju pod ustaškim patronatom cijela momčad Hajduka prelazi na oslobođeni teritorij na Vis, gdje je klub obnovljen sedmog svibnja 1944 pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk, da bi nešto poslije preuzeo ime Hajduk NOVJ. Igrao je protiv savezničkih momčadi iz slobodnih zemalja Europe, ali i Sredozemlja.

Najviše se pamti utakmica koju je Hajduk odigrao 23. rujna 1944. pred 40 tisuća gledatelja na stadionu San Nicola u Bariju protiv reprezentacije Britanske vojske koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova pod vodstvom Stana Cullisa, predratnog kapetana engleske reprezentacije. Bila je to jedna od najvažnijih utakmica Slobodne Europe, ali i jedan od najmasovnijih sportskih događaja tijekom rata.

Nakon nekoliko utakmica odigranih na Visu, početkom lipnja krenuo je put Barija i do konca listopada tamo odigrao gotovo 30 utakmica. Najvažnija bila je upravo ona u kojoj je Hajduk pred 50.000 posjetitelja izgubio sa 7:2 od vojničke reprezentacije Velike Britanije, da bi u revanšu u Splitu Hajduk pobijedio 1:0.

Tijekom 1945. Hajduk kreće na turneju po Egiptu, Palestini, Libanonu, Siriji i Malti. U svibnju 1945., na posljednjoj utakmici velike ratne turneje, general Humbolt je u ime Charlesa de Gaullea odlikovao Hajduk titulom počasnog kluba Slobodne Francuske.

Komunističke vlasti su po preuzimanju vlasti željele da Hajduk postane armijski klub, no u Splitu je to odbijeno. ”Hajduk je uvijek bio i uvijek će biti NARODNI”, rečeno je. Prije šest godina Hajduk je organizirao i veliku svečanost povodom 70. godišnjice velikog priznanja od strane Francuske, piše portal Index.

Previous articleMiletić podivljao na društvenim mrežama: Ja se nisam cijepio, niti hoću!
Next article‘Govedo jedno, g***o, dođi ovamo!’ Žena iz Srbije tukla i bacala djecu poput krpenih lutaka po sobi, zastrašujuće nasilje (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here