Home Vijesti HDZ preko Željka Glavana i HSS-a do većine u gradskom vijeću?

HDZ preko Željka Glavana i HSS-a do većine u gradskom vijeću?

1163
0

Osim izbora za gradonačelnika i župana, građani će na predstojećim lokalnim izborima glasati i za sastave riječkog gradskog vijeća i županijske skupštine. Očekuje se tijesan rezultat budući da se SDP-ova koalicija kreće oko 50% i vjerojatno će o većini odlučivati 1 do 3 vijećnika. U tom slučaju, HDZ bi uz podršku PGS-a mjesto predsjednika gradskog vijeća mogao ponuditi Željku Glavanu koji se nalazi na koalicijskoj listi ‘Tvoja Rijeka’. Željko Glavan je unaprijed najavio mogućnost da će u gradskom vijeću djelovati samostalno. HDZ računa i na vijećnika HSS-a koji se nalazi na SDP-ovoj listi, ali njegova stranka na županijskoj i državnoj razini podržava HDZ.


Novo gradsko vijeće – novi odnos snaga

Treba napomenuti da će u gradsko vijeće s SDP-ove liste ponovno ući i prevrtljivi Ernest Cukrov koji je trenutno u kvoti ARS-a, ali mu je pretrčavanje u druge stranke nakon izbora više pravilo nego iznimka.

U gradskom vijeću će se naći i nekoliko vijećnika koalicije Lista za Rijeku i Akcija mladih. Iz obje stranke je već najavljeno kako u slučaju da odlučuju o predsjedniku gradskog vijeća podršku neće davati niti SDP-ovom niti HDZ-ovom kandidatu. U tom slučaju, za predsjednika gradskog vijeća će kompromisno kandidirati nekoga iz svojih redova. Ako ga HDZ i SDP ne podrže, pozvat će dvije nacionalne stranke da se same dogovore o svom kandidatu za to mjesto.

Na županijskoj listi SDP-a ima manje HDZ-ovih ‘trojanskih konja’, ali se na toj razini očekuje i značajno slabiji rezultat SDP-a i bolji HDZ-a nego na razini grada Rijeke. SDP-ova lista će vrlo teško do većine u županijskoj skupštini pa će im i tu najvjerojatnije trebati još jedan koalicijski partner. (dš)

Previous articlePoštanska marka s likom ‘riječkog Schindlera’
Next articleJedno drvo ZA blokadu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here