Home Vijesti Henry Kissinger: Jedini put za mir je da Ukrajina prepusti dio teritorija...

Henry Kissinger: Jedini put za mir je da Ukrajina prepusti dio teritorija Rusiji

125
0
Foto: YT

Henry Kissinger je nedavnom intervju za američke medije izjavio da bi Zapad trebao prestati pokušavati nanijeti poraz Rusiji i predložio da Ukrajina treba odustati od teritorija.

Bivši američki državni tajnik Kissinger (98) rekao je na Svjetskom gospodarskom forumu održanom u Davosu u Švicarskoj da Ukrajina mora započeti pregovore ‘prije nego što stvori potrese i napetosti koje se neće lako prevladati’.

‘U idealnom slučaju, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na granice quo ante tj. prije početka rata. Prelazak izvan te crte ne bi se radio za slobodu Ukrajine, već kao novi rat protiv same Rusije’, rekao je na konferenciji u ponedjeljak.

Kissingerov komentar je došao nakon što je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u govoru na otvaranju ovotjednog summita u Davosu u Švicarskoj rekao da će gruba sila ponovno zavladati svijetom ako se dopusti da ruska invazija na Ukrajinu prođe bez odgovora.

Poručio je delegatima da će njihov summit postati besmislen ako se Putinu dopusti da pobijedi u ratu jer ga ‘ne zanimaju naše misli’ i da ‘gruba sila… ne govori, ubija’.

No, g. Kissinger je rekao da bi za Zapad bilo ‘fatalno’ da bude zahvaćen ‘trenutnim raspoloženjem’ i zaboravi poziciju moći Rusije u Europi.

Prema The Telegraphu, objasnio je da je Rusija bila ‘bitni dio Europe’ zadnja četiri stoljeća, ističući da europski čelnici ‘ne smiju izgubiti iz vida dugoročni odnos’ ili na drugi način riskirati da Rusiju guraju u trajni savez s Kinom.

Također je rekao: ‘Nadam se da će Ukrajinci mudrošću uskladiti herojstvo koje su pokazali.’

Govor Zelenskog došao je na početku četverodnevnih razgovora tijekom kojih se očekuje da će Ukrajina pokrenuti globalnu diplomatsku ofenzivu kako bi osigurala gospodarsku i vojnu potporu kako bi osigurala svoj opstanak.

‘Glavna tema ovogodišnjeg [summita] u Davosu je: ‘Povijest na prekretnici’, rekao je Zelensky u prepunoj dvorani u ponedjeljak ujutro.

‘Ove godine riječi ‘prekretnica’ više su od retoričke točke za razgovor. Ova godina je zaista godina kada se odlučuje hoće li gruba sila zavladati svijetom.

‘Ako je tako, velike sile ne zanimaju naše misli i nema koristi od susreta u Davosu.

‘Gruba sila ne traži ništa osim pokoravanja onih koje želi pokoriti, ona ubija, kao što Rusija čini u Ukrajini, dok.

Podsjećajući na strahote dosadašnje ruske invazije, Zelesnky je dodao: ‘Umjesto mirnih gradova postoje samo ruševine, umjesto normalne trgovine [postoje] more puno mina i blokirane luke, umjesto turista zatvoreno nebo i zvuk ruskih bombi i krstarećih projektila.

‘Ovako bi svijet izgledao da taj prekretni trenutak nema odgovarajući odgovor čovječanstva, nalikovao bi velikom okupu ratnih zločinaca.’

Zelensky je također ukazao na Ruski dom – konferencijska dvorana u gradu koji obično ugošćuje delegaciju – koji je ove godine pretvoren u ‘Ruski dom ratnih zločina’.

Rekao je da je ovo primjer ‘onoga što Rusija donosi svijetu’, istovremeno pozivajući čelnike da osude zločine.

Njemački vicekancelar Robert Habeck doživio je bijesni izljev na summitu optužujući Mađarsku i razne druge nekooperativne zemlje za zaustavljanje pokušaja naftnog embarga od strane EU. ‘Vidimo najgore pojave u Europi’, rekao je.

Rusija se suočila s ozbiljnim gospodarskim sankcijama od svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, a nacija se sada suočava s krizom hrane i energije.

Gospodin Habeck je rekao: ‘Očekujem da svi rade na pronalaženju rješenja, a ne da sjede i rade na izgradnji svog partnerstva s Putinom.’

Vicekancelar, koji je ujedno i ministar gospodarstva zemlje, dodao je da je Njemačka ‘spremna podnijeti šok’ prekida uvoza ruske nafte.

Ministar energetike Indije Shri Hardeep Pury, kada su izneseni prijedlozi da bi njegova zemlja trebala prestati s kupnjom ruske nafte, rekao je: ‘Europljani kupuju više ruske energije u jednom poslijepodnevu nego mi u jednom kvartalu.’

Previous articleOdakle je krenula epidemija majmunskih boginja? Vjerojatno je u pitanju bio seks na dva partyja u Španjolskoj i Belgiji
Next articleSankt Peterburg obećao pomoć za obnovu Mariupolja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here