Home Vijesti HIMARS-i uništili najmanje 22 ruskih skladišta oružja u 10 dana!

HIMARS-i uništili najmanje 22 ruskih skladišta oružja u 10 dana!

323
0

Ruske trupe su malo napredovale u proteklih 7 dana, uglavnom se konsolidirajući na svojim novim položajima. Rusi i separatisti su napredovali na jug prema Slavjansku i na zapad prema Seversku i Bakhmutu; govorimo o postupnom napredovanju i samo nekolicini osvojenih naselja.

Ipak, Rusi su blizu Slavjanska. I Slavjansk i Kramatorsk svakodnevno su granatirani. Rusi su se također borili za kontrolu nad posljednjim naseljem između sebe i Severska.

Ukrajinci su dobro upotrijebili svoj HIMARS i precizno su gađali ruska skladišta municije i goriva duboko iza fronta. Najmanje 22 ruska skladišta municije uništena su u proteklih 10 dana. Pogođeno je i nekoliko ruskih zapovjednih mjesta i aerodroma.

Čini se da i brzina paljbe ruskog topništva odražava to: prešla je s prosječnih 15.000-50.000 ispaljenih granata dnevno na prosječnih 10.000 granata dnevno u zadnjih 7 dana. Međutim, ukrajinsko topništvo također je zabilježilo pad dnevne stope paljbe: s 5000-6000 granata dnevno prije tjedan dana na otprilike 3000 granata posljednjih dana. To bi moglo odražavati logistički problem ili stvarni nedostatak topničkih metaka. U svakom slučaju, još američkih 155 mm metaka je na putu.

U Donbasu se procjenjuje da ukrajinske trupe broje oko 60 BTG-ova, dok se ruski i separatistički broj procjenjuje na otprilike 108 BTG-ova. Teško je procijeniti stvarne brojke: ruski BTG-ovi su često iscrpljeni/malo snage, dok ukrajinski BTG-ovi brzo podnose štetu/istrošenost i prilično se često mijenjaju. Kvaliteta trupa s obje strane također je u padu, a vojnici po ugovoru zamjenjuju se zelenim novacima/pričuvnicima/ročnicima.
Procjenjuje se da rusko topništvo u Donbasu broji više od 1500 komada opreme kalibra jednakog ili većeg od 122 mm. To je više od onoga što posjeduje cijela ukrajinska vojska.

Međutim, Ukrajina uživa veliku brojčanu prednost nad Rusijom u pogledu ljudstva (unutar Ukrajine): ukrajinske snage na terenu sada broje gotovo 1 milijun ljudi. 700 000 ljudi u oružanim snagama, 100 000 policajaca, 90 000 Nacionalne garde i 60 000 graničara.

Nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika stiglo je u Ujedinjeno Kraljevstvo na “sažetu obuku”. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva namjerava obučavati 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana.

Ukrajinske snage su minirale pristupne točke između Bjelorusije i Ukrajine.

Ukrajinski guverneri Zaporoške i Hersonske oblasti upozorili su građane na predstojeću ukrajinsku ofenzivu u regiji, ističući da će borba biti nasilna i duga te savjetuju civilima da se evakuiraju iz tih pokrajina. Gradonačelnik Nikolajeva također je pozvao svoje građane da napuste njegov grad.

Zabilježeno je nekoliko ruskih dalekometnih udara na Harkov, Nikolajev i Odesu. Kharkiv i Nikolayev primaju ih gotovo svakodnevno. Ukrajina, sa svoje strane, nemilosrdno granatira Donjeck.

Čini se da su se bojišnice drugdje (Kharkiv, Zaporizhzhia, Dnipro, Kherson) smjestile u pozicijski rat s topničkim dvobojima i povremenim operacijama malih jedinica).

Postoje znakovi da se ukrajinske trupe možda spremaju za (još jednu) ofenzivu prema Hersonu. Ometaju ih ruske bespilotne letjelice i topništvo koje biraju i gađaju ukrajinske jedinice čim se počnu koncentrirati prije napada. U međuvremenu, vlastite bespilotne letjelice Ukrajine sada doživljavaju vrlo malo uspjeha u usporedb sa svojim izvjezdanim performansama na početku rata: To je zbog činjenice da su ruske jedinice napredovale sustave protuzračne obrane kratkog i srednjeg dometa duž cijele bojišnice, kao i elektroničke Ratne jedinice. Kao takvi, ukrajinski dronovi često su ometani. Oni koji prolaze kroz ometanje, poput TB-2, često budu na meti ruskih AD-ova.

Previous articlePronađeno tijelo Slovenca (23) koji je išao biciklom iz Kopra u Poreč
Next articleOdgođena utakmica Hajduka i Rijeke na Poljudu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here