Home Vijesti Hoće li Amerikanci zabraniti TikTok?

Hoće li Amerikanci zabraniti TikTok?

199
0
pexels cottonbro studio 5081930

Bijela kuća podržala je prijedlog zakona u Kongresu koji bi praktički zabranio TikTok, aplikaciju za društvene medije u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance.

Zakon zahtijeva da ByteDance proda aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi s načinom na koji koristi i pohranjuje podatke — ili će se suočiti sa zabranom.

“Ovaj zakon je važan, pozdravljamo ovaj korak”, rekla je novinarima tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.
Bijela kuća već dugo izražava zabrinutost zbog rizika po nacionalnu sigurnost TikToka. Godine 2022. Biden je potpisao zakon kojim se aplikacija zabranjuje na državnim telefonima.

Biden koristi TikTok za izbornu kampanju

Ali taj rizik nije spriječio predsjednika Bidena da koristi TikTok za vlastitu kampanju. Prije gotovo mjesec dana, “BidenHQ” se pridružio TikToku, kao dio napora da se dopre do mlađih glasača, koji su bili manje entuzijastični oko glasanja za Bidena.

Bijela kuća ne vidi prijedlog zakona kao zabranu TikToka, iako bi predsjedniku dao ovlasti da ga zabrani.
Dvostranački prijedlog zakona, nazvan Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontroliranih od stranih neprijatelja, predstavljen je u utorak.

Prijedlog zakona bi predsjedniku dao ovlast da zabrani TikTok, jer onemogućuje pojavljivanje aplikacija koje kontrolira ByteDance u trgovinama aplikacija ili na web stranicama u Sjedinjenim Državama – osim ako aplikacija ne prekine veze s ByteDanceom.

Bijela kuća ne vidi prijedlog zakona kao zabranu TikToka. Tvrde da je ovo pokušaj da njegovo “vlasništvo ne bude u rukama onih koji bi nam mogli naštetiti. Ovdje se očito radi o našoj nacionalnoj sigurnosti”.
“Željeli bismo vidjeti da se ovaj prijedlog zakona izradi kako bi mogao doći na predsjednikov stol”, rekla je.

Bijela kuća je priopćila da radi sa zakonodavcima na tehničkim aspektima prijedloga zakona kako bi bila sigurna da ima čvrstu pravnu osnovu.

Nije prvi put da Amerikanci pokušavaju zabraniti TikTok

Zabrana TikToka vjerojatno bi bila suočena sa pravnim izazovom od strane aplikacije. Prethodno je TikTok tužio Trumpovu administraciju 2020. nakon što je bivši predsjednik potpisao izvršnu uredbu kojom se pokušala zabraniti aplikacija. Pokušaj zabrane blokirao je federalni sudac.

ByteDance nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar u srijedu. TikTok, međutim, vjeruje da je cilj prijedloga zakona da se aplikacija zabrani.

“Ovaj zakon je izravna zabrana TikToka, bez obzira koliko ga autori pokušavali prikriti”, rekao je Alex Haurek, glasnogovornik TikToka.

“Ovim će se zakonom pogaziti prava iz Prvog amandmana 170 milijuna Amerikanaca i lišiti 5 milijuna malih poduzeća platforme na koju se oslanjaju za rast i otvaranje radnih mjesta.”

Bijela kuća ne koristi TikTok za informiranje javnosti

Sama Bijela kuća ne koristi TikTok, iako radi s influencerima u aplikaciji.

“Već smo to rekli: pokušat ćemo se susresti s američkim narodom tamo gdje je”, rekla je glasnogovornica Jean-Pierre.

Kampanja je rekla da je korištenje TikToka nov i inovativan način da se dopre do glasača te da poduzimaju “napredne sigurnosne mjere” dok ga koriste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here