Home Kolumne Hoću-Ri ili ‘Obećanje, ludom radovanje’

Hoću-Ri ili ‘Obećanje, ludom radovanje’

2209
21

Predizborna kampanja je vrijeme licitiranja obećanjima kojima političke stranke ili nezavisne liste birače nastoje pridobiti za svoju viziju razvoja općine, grada ili države. Garancija za ostvarenje obećanog u pravilu nema, a jedina pouzdana metoda uvjerljivosti pojedine političke opcije je pogled u prošlost, odnosno usporedba obećanja i ostvarenog u proteklom mandatu. U Rijeci je u proteklih nekoliko mandata na vlasti koalicija Hoću Ri, u kojoj se brojne stranke iz izbornog u izborni ciklus smjenjuju oko stožerne političke opcije SDP-a. Uoči proteklih izbora koalicija je vrlo transparentno nabrojala ciljeve i zadaće koje je biračima obećala ‘odraditi’ u mandatu 2005.-2009. No, nakon 4 godine mandata ispalo je po narodnoj – obećanje ludom radovanje – gotovo 80 posto obećanja nije ispunjeno.


Autobusni kolodvor Žabica, ostao je gradska sramota u strogom centru grada

U ekološko-komunalnom dijelu realiziran je tek nastavak plinifikacije dok je obećana sanacija starog odlagališta uz izgradnju novog ostala tek mrtvo slovo na papiru. Među obećanjima se našla i ‘maksimalna kontrola i zaštita kvalitete zraka u gradu, do konačnog preseljenja rafinerije s Mlake’ oko koje je u proteklom sazivu gradskog vijeća bilo puno ‘barufe’ budući da je zaslugom ekoloških aktivista iz Akcije mladih otkriveno kako su rezultati mjerenja daleko od idealnog i ispod zakonskog minimuma.


Nesnosne prometne gužve ostale su riječka rak-rana

Koalicija je najviše kiksala u prometnom dijelu programa 2005.-2009. koji je ostvaren u razini od tek 10-tak posto, odnosno izgrađena je tek treća traka Osječke ulice s rotorom koji će spriječiti prometne čepove. Nije izgrađena, a obećana je, nova gradska prometnica kroz Srdoče (Zamet-Rešetari), nova nadzemna garaža s 1000 parkirnih mjesta u sklopu novog autobusnoga kolodvora na Žabici, podzemna garaža s 1000 parkirnih mjesta u Poslovno-stambenom centra Gomila, više od 400 parkirnih mjesta s Autotransom, na području njihove sadašnje garaže, nova parkirna mjesta u gusto naseljenim gradskim četvrtima. Obećanja o početku izgradnje tzv. 3. koridora, tunelske prometnice između Mlake i Školjića, s vizijom rasterećenja prometa u središtu grada i danas izgledaju poput znanstvene fantastike, a jedno od ključnih obećanja koalicije, izgradnja autobusnog kolodvora, nije pokrenuto s mrtve točke. Autobusni kolodvor na Žabici je i dalje – riječka sramota.

Dio programa koji se odnosi na socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i stanovanje ostvaren je u razini od oko 30-tak posto. Izgrađeno je 120 stanova iz programa poticane stanogradnje, ali nije obećani dječji vrtić u zapadnom dijelu grada (Srdoči ga čekaju još od 1985.), i bazen na Školjiću kao rehabilitacijski centar za osobe s invaliditetom.


Umjesto obećanog muzeja – ruševine

Kultura je prošla poput prometa. Ništa od nove zgrada MMSU-a (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) koja je na čekanju već 7 godina, centra mladih Hartera ili Kvarner off-scena. Ostali smo i bez Teatra Fenice, ali je ponovno otvoreno kino Croatia koje je prenamijenjeno u art kino iako je samo kino i dalje u poprilično derutnom stanju.


Nova gradska knjižnica ostala je virtualna

Najnevjerojatniji i najneostvareniji dio programa je onaj iz poglavlja o razvoju urbanog turizma. Vjerovali ili ne, koalicija je u mandatu 2005.-2009. obećala prepuštanje Trga Riječke rezolucije i Dolac pješacima te izgradnju trsatske žičare (!). Riječani nisu dočekali ni obećane nove zelene površine kao ni prenamjenu prostora Rikarda Benčića u hotel ili otvaranje upravne zgrade nekadašnje šećerane iz 18. stoljeća široj javnosti. Od programa djelomično je tek ostvareno uređenje Užarske ulice, a najavljen je i arheološki park čiji je dovršetak također obećan u aktualnom mandatu .


Zatvoreni bazen – između olakšanja zbog dovršetka
i kritika zbog trostrukog probijanja početne cijene

Najbolje je ipak prošao sportski dio programa. Nakon gotovo pola stoljeća izgrađen je zatvoreni bazen iako cijeli kompleks još nije ni blizu dovršetka, a cijena projekta se popela na otprilike trostruke vrijednosti u odnosu na slične projekte u susjednim zemljama. Uskoro nas čeka i dovršetak dvorane na Zametu, ali uz gorku pilulu koju su Riječani morali popiti budući da im je uskraćeno domaćinstvo SP u rukometu, a manji gradovi od Rijeke su istovremeno dobili veće i funkcionalnije dvorane uz manje opterećenje gradskih proračuna. U programu je obećana revitalizacija šetnice uz Rječinu, uređenje riječkih plaža te Preluka kao sportsko-rekreacijske zone od čega se očito u međuvremenu odustalo.

Između ostalog, obećavalo se i pretvaranje Rijeke u grad znanja – ”Točka na i grada znanja nova je zgrada Gradske knjižnice na Klobučarićevom trgu”, pisalo je u ambicioznom predizbornom programu koalicije Hoću Ri. U međuvremenu se projekt nije pomaknuo s mrtve točke.

Najneambiciozniji dio programa u mandatu 2005.-2009. odnosio se na poduzetništvo. Umjesto bilo kakvih obećanja, na papir je stavljeno tek nekoliko fraza o ‘novim snagama riječkoga poduzetništva’, Luci Rijeka ‘koja doživljava svoju renesansu’ te 3.maju ‘koji je na svjetskom tržištu dokazao svoju kvalitetu’. Od konkretnijih mjera najavljeni su tek koraci u podizanju konkurentnosti grada. Zanimljivo je da je ista fraza prepisana i u najnoviji program za mandatno razdoblje 2009.-2013.

Iako za većinu neispunjenih obećanja aktualna vlast proziva državnu razinu vlasti, činjenica je da je program ostvaren u samo manjem dijelu. Čak i kada bi opravdanje o bačenim klipovima s državne razine držalo vodu, postavlja se pitanje zašto se obećavalo program čija realizacija ne ovisi samo o gradskoj vlasti. Veliko razočaranje Riječana lokalnom politikom u kojoj se iz mandata iz mandat recikliraju isti programi moglo se iščitati iz rekordne izborne apstinencije koja je u Rijeci na zadnji lokalnim izborima dosegnula 71 posto birača koji nisu iskoristili svoje biračko pravo. Za očekivati je da će personalizacija izbora na birališta ove godine izvući veći broj ljudi. Po svemu sudeći, dočekat će ih ista obećanja. (danko švorinić)

Previous articleMarija Štrajh: Marina je za mene uvijek bila ljiga
Next articleAutoosiguranje: Zbog novih nameta ništa od manjih premija

21 COMMENTS

 1. Svako tko ozbiljnije prati što se događa u Rijeci shvaća da gotovo ništa od ovog što tvrdite nije ostalo mrtvo slovo na papiru. Da mi je žao što već sve nije realizirano, jest. Ali na svemu od toga se intenzivno radi, a ne možeš se boriti protiv države odugovlači sa svime. Uguglajte bilo koji od tih projekata pe ćete vidjeti u kojoj su fazi…

 2. Kada je SDP bio na vlasti ni tada nije bila komunikacija izmedju drzave i grada, Obi je jednostavno nesposoban za bilo kakve diplomatske, gospodarske i pravne dogovore.

 3. Nitko ne kaze da se bas nista napravilo nego da se vecina toga nije dovrsila do kraja a bili su obecali…

 4. Sdp bi trebao postojati samo u virtualnom svijetu! He,he koja smiješno-lopovska partija !

 5. pa gotovo ništa se ni nije napravilo.
  napravili su onaj jedan bazen koji uporno reklamiraju kao “kompleks bazena” i koji je koštao 45 milijuna eura (za usporedbu, u trstu je sagrađen bazenski kompleks od nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena – zajedno s kompletnom infrastrukturom, novom toplanom, vodovodom i sve skupa je koštalo 30 milijuna eura – u isto vrijeme je naš jedan jedini bazen koštao 45 milijuna eura i još kad je otvoren u 8. mjesecu nakon prve jače nevere je prokišnjavao i svakakvih je sranja bilo koja su se manje-više uspješno zataškala) i rade sad dvoranu na zametu za koju su kamen temeljac položili prije više od 30 godina.

  a najgore od svega je što i kad se neki projekt napravi, ne radi se za poboljšanje kvalitete života već zato da bi na namještenim natječajima posao dobile firme slizane s vladajućima i da bi tako na račun poreznih obveznika svi lijepo zaradili (zato je cijena svakog projekta napumpana do krajnjih granica i sve košta 2-3 puta više nego što bi koštalo da se radi drugdje u Europi)

 6. Najbolje mi je kad kažu da ih koči državna vlast.
  Kad je SDP bio na vlasti u Rijeci, kad je Linić bio potpredsjednik vlade, bio je najgori period za Rijeku.
  U tom razdoblju ne da su pomogli razvoju grada nego su stvorili tajkuna Vrhovnika i omogućili mu da se obogati na Viktor Lencu pritom ga uništi i radnike pošalje na ulicu i dozvolili su da propadne Riječka banka (u kojoj je Obersnel bio u nadzornom odboru) – svi se sjećamo one mega-pljačke koaj se tamo dogodila.
  Dakle, napravili su dvije top pljačke.

 7. andrej *2 – ne da grad ne komunicira s drzavom, ne komunicira ni sa zupanijom. obersnel i komadina ne razgovaraju vec 8 godina, a posljedice snose gradjani.

 8. Opet hrpa subjektivnih gluposti, zna se točno da su svi projekti započeli a ne da su mrtvo slovo na papiru,..
  joj kako nisko i podlo se igra u ovo predizborno vrijeme. Dobro je dok ne napišu “vijest” Vukovar prestigao Rijeku po broju zaposlenih, BDP-u i prometnoj infrastrukturi.

 9. Banano, nije bilo obećano ‘započet ćemo’ nego ‘dovršit ćemo’. Dakle lagalo se. Btw zar su počeli radovi na žičari do Trsata, to mi je nekako promaklo 🙂

 10. Obrati se helsinskom odboru za ljudska prava ako te dira u dusu kritika ovog portala protiv HDZ-a i SDP-a….

 11. odlična analiza, čak su i dežurni kobasičari su ostali bez teksta. kada je glavni kontraargumet ‘samo znate pisat protiv sdp-a’, mislim da je svima jasno koliko je sati. dečki, zapitajte se što planeri kobasice misle o vašoj inteligenciji kad vam vec u trecem izbornom ciklusu podmecu SF izmišljotine i laži poput izgradnje žičare iz centra. mora da se šepčić, obi i linić uoči svakih izbora slatko nasmiju prilikom slaganja ovog igrokaza i činjenice da ima toliko kretena koji na njih nasjednu. ovakav odnos prema biračima mene ne vrijedja jer u životu nisam glasao ni za njih ni za adz. trebao bi vrijedjati upravo one koji njima daju glas.

 12. Davanje raznoraznih obecanja u predizbornim kampanjama, kao i njihovo neispunjavanje do kraja mandata onih koji su bili izabrani, karakteristicno je za sve politike i politicare u svijetu. Razlike postoje jedino u relativnim pokazateljima ostvarenog u odnosu na obecano. Ako je, po najoptimisticnijoj procjeni, postotak onog sto je politicka opcija koja je aktualno na vlasti u Rijeci dosada ostvarila 30 do 35 posto, onda je to jos uvijek daleko od postotaka koji se dostizu u tzv. razvijenim demokracijama i naprednim ekonomijama. A daleko je i od onog sto je Rijeci potrebno. Mogu u SDP-u i njegovim satelitima pricati sto god zele ali sadasnja Rijecka stvarnost je neumoljiva i jedini valjani arbitar.

  Vezano na problem prometa u gradu, dovoljno je reci da je jos 70-tih godina proslog stoljeca (dakle prije 40-tak godina) uoceno i konstatirano kako ce u nastupajucim decenijama upravo gradski promet postati jedan od gorucih problema. Nazalost, nije bilo politicke volje stvari poceti sredjivati na vrijeme. A zna se tko je u cijelom ovom periodu vladao u Rijeci.
  Formula 3×10, koju je lansirala gospodja kandidatkinja HDZ-a za gradonacelnicu Rijeke, doduse odzvanja dosta zgodno ali se zapravo radi o obicnom politickom blefu, jer problem je ipak malo kompleksniji a to vrlo dobro i ona zna.

  O dostignucima aktualne gradske vlasti u odnosu na obecano mozda je najbolju ocjenu ipak dala gdja Buterin kada je na jednom od nedavno odrzanih svojih kampanjskih skupova kao mjerilo ostvarenja njenog (a time i HDZ/ “drzavotvornog”) programa za “razvoj Rijeke” odredila Zadar. Zamislite, Zadar je postao jedinica mjere za moguci razvoj Rijeke! Za nas istinske gradjane Rijeke to je najobicnije podcjenjivanje (bez da imalo omalovazim Zadar i njegove zitelje).
  Usput, HDZ-ova kandidatkinja za gospodju gradonacelnicu tesko da ce uspjeti pokrenuti nekakav razvoj Rijeke koji je temeljen, kako ona kaze, na drzavnoj politici za ovu regiju (koja je to uopce politika ?) Ona bi jedino mogla dati poticaja razvoju Rijeke da nagovori i uvjeri svog stranackog sefa da sjora Kalmetu konacno posalje doma u Zadar, a ona da zasjedne na njegovo mjesto u vladi. Onda ce , konacno nekakve znacajnije drzavne projeke za ovu regiju i sredstva za njih namijenjena moci kanalizirati prema Rijeckom zaljevu. Sve ostalo su pusta obecanja za naivne i za one koji jos uvijek nisu shvatili po kojem se modelu Hrvatska “toboze” razvija.

  Za zakljucak: biracko tijelo u Hrvatskoj, od 90-tih godina na ovamo, uvijek je nasjedalo na isti trik – trik slatkorjecivih obecanja svakakvih domacih politicara i onih koji se takvima smatraju. Bit ce zanimljivo vidjeti, da li ce se u Rijeci velika vecina opet odluciti za neodazivanje na biralista i time prakticki izglasati buduce djelovanje Rijecke politicke scene u korist vlastite stete.
  Jedina jedinica mjere za nivo dostizanja pravog razvoja Rijeke eventualno moze biti Fiume (Rijeka) – Corpus separatum iz doba Austro-Ugarske monarhije. Dakle iz vremena kada je Rijeka bila jedan od najznacajnijih faktora (mjereno u odnosu na tadasnji broj stanovnika) ne samo u Europskim nego i u svjetskim razmjerima, i kada je bila bogatij i privredno razvijenijii grad od primjerice Zagreba (iako je ovaj tada imao vise stanovnika).

 13. SDP je imao 4 osnovne parole za koaliciju Hoću RI!, jedna od tih 4 bila je i Hoću azil za životinje!, mada su se svi zaštitari životinja zgrozili da se SDP usudio to ponuditi kao parolu kad je krivac što nisu u 10 godina prije pokrenuli to s mrtve točke i našli teren tako da se Englesko kraljevsko društvo protiv zlostavljanja životinja -RSPCA koje je htjelo izfinancirati cijeli azil, nakom dugogodišnjeg čekanja povuko i izgradili su azil u Bugarskoj. Odgovorni su VOjko Obersnel i Srđan Škunca pričelnik urbanizma. Nakon 10 godina nerada po tom pitanju SDP izlazi s tom parolom i nakon ovih 4 godine opet ništa. Priojekt je prebačen na županiju koja sad pak najerno ga odugovlači i opstruira da bi pustila privatnoj veterinarskoj stanici RIjdeka.d. d. da u Fužinama naprave svoj azil kako bi po dogovoru s gradskim i županijskim političarima mogli ubirati novac za posao skuplajnja pasa i to samo od Grada Rijkeke 100 000 eura godišnje, što je čista pljačka samoga sebe.a da je to azil direktno pod Gradom kao pogon gradski trošak bi bio i 4 puta manji i kontrola što se radi bi bila, jer tko će ih sad u Fužuinama kontrolirati. SDP i Obersnel kradu novac i preko napušternih pasa!!!!!!!!!!!!
  HOćemo azil za pse, je li bando, a ni tu običnu psetaru niste u stanju izgraditi već 15 godina!!! a kamo li što drugo.
  I da, biti će to po planu najskuplji azil na svijetu opet, da se pare operu, pa dok se čeka trajati će to još prema njihovoj procjeni barem još 10 godina. dok se ne izgradi “Hoćemo azali za pse”. Za ovo bi strijelački vod bio dobrodošao!

 14. @Mico

  Jucer sam vodio jednu raspravu o zivotinjama.. Zasto aktivisti za prava zivotinja toliko energije trose na prosvjede i azile (ne kazem da su nepotrebni, da ne bude zabune), umjesto na razvijanje potencijalnih ideja prevencije tog problema? Nisam nikad naisao na tako nesto..

 15. Upravo to, asmodeus, viču na prosvjedima a nikakvu ideju nisu predložili. Isto kao i Mićo 😀

 16. Pravo protestiranaja je ustavno zasticeno,ma koliko god bio on opravdan ili ne.A Mico iznese svoje argumente i stavove…Mislim da je vise puta rekao koje je rjesenje bilo bolje od sadasnje Kampusarne,itd…

  Sposoban? A jesi li ti DrIvoS sposoban posto si u srednjoj za neke predmete isao na popravni ? 😉

 17. Eh, Ri, daleko si ti ispod mene sa takvim provokacijama.. Odrasti malo, ha? Ti vjerojatno ni nemaš srednju 😛 😀

 18. Dragi DrIvoS ja sam svoj sredju zavrsio prilicno uspjesno na temelju toga dobio stipendiju…A tko ce tebi tad stipendiju? Forum mladih SDP-a? 🙂

  A kada govorimo o zrelosti ili djetinjastom ponasanju,dovoljno je cut komentare nekih vasih drugova iz FM kojima i njima idete na k… s tim ufuranim ponasanjem.

 19. I ja sam prilično uspješno završio i srednju i na dobrom putu sam da i fakultet završim, zašto pitaš? Ma stipendija mi ne treba, roditelji mi dovoljno zarađuju za pristojan život. Još nešto te zanima, samo pitaj.?.. Pozdrav

 20. Pa ako niste do sad čuli, a Grad i Ober su prepuni naših diopisa s rješenjima, onda stvarno ne znam kako ćete čuti.
  Ako iz ovog gore niste isčitali dio rješenja problema onda. ništa. Da se novac koji je tu upotrijebi u sterilizacije a ne da ide u privatni džep.To je komunalni posao. Rješiti se problem ne želi jer je to trajan i dobar izvor zarade veterinarskoj stanici Rijeka d.d. i nekima iz Grada koji su očito u dilu s njima,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here